Thursday, March 5, 2009

E4: Подсладители E950-E969

Тази статия е продължение на Какво представляват Е-тата в храните ни?

Подсладителите са неизменна част от хранително-вкусовата индустрия. Има ги навсякъде - сокове, разтворими витамини, сладки, торти, пасти за зъби и т.н. В момента на пазара почти не може да се намери боза с захар.
Тук всеки почитател на диетите ще каже - чудесно, захарта е вредна! Но въпросът е какво може да се каже за подсладителите?
Ето кратък списък с основните подсладители и тяхното влияние върху организма:

  • Подсладители - повечето са признати, за безвредни за хора в определени дози. Регистрирани са като различни търговски марки и се продават свободно на пазара. Доста от информацията, за вредата им е оборена от фирмите, които ги разпространяват.

    E950 - Acesulfame K, Sunett - изкуствен подсладител. Близо 200 пъти по сладък от захарта. Остава леко горчив вкус след употреба. Предполага се, че е канцерогенен.

    E951 - Аспартам/Aspartame - изкуствен подсладител. Много може да се изпише за аспартама. Рекламиран под много различни имена, най-известното от които може би е НутраСуиит. Фениланин, метанол, формалдехид са само част от веществата, до които аспартама се разпада в организма. Има множество изследвания за вредността на аспартама с променливи резултати, в зависимост от спонсорите на изследването.

    E952 - Cyclamate - изкуствен подсладител. Предизвиква рак при лабораторни животни. Уврежда ДНК-то при мъжки индивиди (лабораторни животни).

    E954 - Захарин. Канцерогенен.

    E955 - Sucralose - изкуствен подсладител. Има някои странични ефекти при високи дози.

    E957 - Thaumatin.

    E958 - Glycyrrhizin. Причинява високо кръвно и отоци.

    E962 - Aspartame-acesulfame salt. Виж аспартам Е951.

    E965 - Maltitol. Свързва се със стомашни проблеми.

    E966 - Lactitol. Може да причини газове и диария.

    E967 - Xylitol. Безвреден.

1 comment:

Anonymous said...

Полезна информация за подсладителите. Току-що пих боз, която имаше първите четири от тези... И между другото пред "за" не се пише запетая, драги! :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails