Monday, February 15, 2010

E 951 Aspartame / Аспартам

Изкуствените подсладители попадат в две категории.
По-голямата част подсладители, като манитол, сорбитол, ксилитол и хидрогениран глюкозен сироп, имат приблизително еднаква калоричност като захарта и я заменят в много преработени храни, но те не се абсорбират лесно от организма. Захарните алкохоли, хидрогенираният глюкозен сироп и ксилитол, действително помогат за предотвратяване на зъбния кариес. Въпреки това всеки от тези подсладители може да предизвика диария, ако се консумира в по-голямо количество.
Силни подсладители, като например аспартам, ацесулфам К и захарин, на практика нямат калории и се използват главно в диетични продукти. Именно тези силни подсладители, които се произвеждат са с тревожни нежелани реакции и са причина за безпокойство.
Аспартамът,заместител на захарта, предизвика тревожни симптоми от загуба на паметта до мозъчни тумори. Въпреки одобрението на FDA/САЩ и представяйки го като "безопасна" добавки, аспартамът е един от най-опасните вещества, произвеждани някога за нищо неподозиращата общественост.
Аспартамът е силен подсладител, приблизително 200 пъти по-сладък от захарта. Той е бил използван по целия свят в безалкохолни напитки и други ниско калорични или без захар храни от 1974 г. до днес. За първи път е одобрен за работа в Обединеното кралство през 1982. Той е известен с името NutraSweet, аспартам или E951.
Въпреки че е широко използван, 75% от нежеланите лекарствени реакции, за хранителни добавки, които са били докладвани в администрацията на САЩ за храните и наркотиците са били относно аспартама. Такива реакции са: главоболие / мигрена, световъртеж, припадъци, гадене, мускулни спазми, наддаване на тегло, обриви, депресия, умора, раздразнителност, тахикардия, проблеми със зрението, затруднено дишане, психо тревога, световъртеж, tinitus, загуба на паметта и болки в ставите.
Също така се вярва, че някои хронични заболявания могат да се задействат или влошат от поглъщането на аспартам. За пример мозъчни тумори, множествена склероза, епилепсия, болестта на Паркинсон, болестта на Алцхаймер, вродени дефекти, диабет и др.

Аспартамът е съставен от три химически вещества: Aspartic/аспартанова киселина, фенилаланин, и метанол.
Aspartic acid / аспартанова киселина - 40% от аспартам.
Твърде голямо количество от тази аминокиселина може да повиши нивата на кръвната плазма на аспартат, което от своя страна влиза в мозъка и бавно унищожава невроните. До 75% от тези неврони могат да бъдат повредени, преди да се прояват клинични симптоми. При определени лица/възрастови групи, рискът е по-голям поради това, че областите на мозъка не са напълно защитени от физически бариери (например по време на детството или друго увреждане на мозъка).
Фенилаланин - 50% от аспартам.
Това е аминокиселина, която обикновено присъства в мозъка. Хора с определени генетични разстройство, като(PKU) може да не разграждат тази аминокиселина и високите нива в мозъка да бъдат смъртоносни. Доказано е, че поглъщането на аспартам може да доведе до завишаване нивата на фенилаланин в мозъка, дори и при хора, които не страдат от PKU. Това може да бъде особено опасно за кърмачетата и ембрионите.
Метанол (метилов, дървен алкохол) - 10% от аспартам.
Това е смъртоносна отрова, която е причинила смъртта на много алкохолици. Метанолът постепенно се освобождава в тънкото черво, когато аспартама среща ензима химотрипсин. Това поглъщане се увеличава, когато аспартама е загрят над 30 ° С, а такава е температурата в човешкйото тяло. При тази температура се наблюдава и разграждането на метанол до мравчена киселина и формалдехид. Американски войници по време на "Пустинна буря" са били лекувани с огромните количества аспартам - подсладени напитки, които са били тогава загрявани на Саудитското слънце. Същите тези войници сега страдат от заболявания, подобни на формалдехидно отравяне.

Diketopiperazine / Дикетопиперазин(DKP):
DKP е страничен продукт от влиянието на аспартама. Той се формира в течни продукти, съдържащи аспартам и при продължително съхраняване. DKP, когато попадне в червата, нитрозопроизводните микроорганизми произвеждат съединение, което е подобно на химическото вещество N-nitrosourea, мощен причинител на мозъчни тумори.

Болести причинени от аспартам или усложняващи други болести:
- Правени са изследвания, които доказват, че асмартамът довежда до вродени мозъчни увреждания при малките деца, на родители консумирали аспартам. За съжаление, много от изследванията и резултатите от тях не са видяли бял свят. Умишлено се укрива и до днес информация за марката Nutra Sweet. Тъй като продукта не е спрян проявата на мозъчни тумори при хора над 65 години е нарастнало с 67%.(1973-1990).
- Диабет. Според диабетолога Робъртс, член на американската асоциация на диабета, аспартамът води до:
усложняване на клиничния диабет; причинява усложнено усвояване от диабетиците на инсулин или перорални лекарства; Води до влошаване на други диабетични усложнение като ретинопатия, катаракта, невропатия и gastroparesis; Причинява гърчове (инсулинови реакции)
Отбелязани са големи подобрения във функциите на болните след избягване на аспартам, и бързото усложнение, когато пациентът започне наново прием на аспартамови продукти.
- Емоционални разстройства.
- Епилепсия.

Все още се води тъй наречената война срещу аспартама. За ваше добро, избягвайте продуктите съдържащи Е 951.

Източник: тук превод health-bg.


No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails