Sunday, February 7, 2010

Какво е псориазис?



Непредсказуем и дразнещ, псориазисът е един от най-загадъчните и устойчиви кожни заболявания. Псориазисът се характеризира с удебелени петна от възпаление, зачервяване на кожата, покрита с дебели, сребристи люспи. Най-честите районите, засегнати от псориазиса са лактите и коленете. Той често се появява на едно и също място от двете страни на тялото. The patches can range in size from smaller than a dime to larger than a hand. Засегнатите области могат да варират по размер от по-малки от монета до по-големи, обхващаи цялата ръка.
Псориазисът се характеризира с кожни клетки, които се размножават до 10 пъти по-бързо от нормалното. Нормално, кожните клетки узряват за около месец. При псориазис, клетъчното узряване се ускорява и достига само до три-четири дни. Тъй като в долният слой на кожата клетките се разделят по-бързо от нормалното, мъртвите клетки се натрупват в най-горния слой на кожата (наречен на епидермиса) и го удебеляват, променяйки вида й.

Форми и класификации:
Симптомите на псориазиса варират в зависимост от типа, който имате. Някои от често срещаните симптоми за плакатен псориазис / псориазис VULGARIS - най-честата разновидност на псориазис са:

* Плаки от червена кожа, често покрити със сребрист цвят люспи. Тези поражения могат да бъдат сърбящи и болезнени и понякога се напукват до кървене. При тежки случаи, частите на раздразнена/увредената кожа растат и се сливат една с друга, като обхващат големи площи.
* Нарушения на ръцете и краката, включително и промяна на цвета и структурата на ноктите. Ноктите може да започнат да се рушат или да се отделят от нокътното легло.
* Наблюдение на увредени участъци върху скалпа на главата. Може да се увеличи косопада.

Псориазисът може да бъде свързан с псориатичен артрит, което води до болка и подуване на ставите. Много хора с псориазис също имат ставни възпаления, което събужда симптомите на артрит. Изчислено е, че между 10% до 30% от хората с псориазис, също са с псориатичен артрит.


Пустулозен псориазис е рядка форма и се характеризира с малки пустули подобни на бели връхчета лезии намерени по цялото тяло или ограничени по дланите, стъпалата и други изолирани области на тялото.

Guttate псориазис се появява най-често при деца и се характеризира с множество малки, червени люспички, които се развиват бързо в голяма част от кожата. Това може да се появи вследствие на инфекция, най-често стрептокок в гърлото.

Някои дерматолози класифицира псориазиса като лек, умерен или тежък.
Лек псориазис се счита този ако е от 5/10 на сто от тялото, умерен псориазис се счита за област над 10 до 20 процента от тялото и тежък псориазис се счита за област над 20 на сто от тялото.


Хората, които страдат от псориазис, знаят, че това неприятно и на моменти загрозяващо кожно заболяване може да бъде трудно за лечение. През целия живот на болния има периоди на обостряне и периоди на успокоение на псориазиса. Макар че има лекарства и други терапии, които могат да помогнат и да облекчат проблема с петната от червено, люспите, удебелената  кожа, за сега няма лечение.


Причини и рискови фактори на псориазис:
Псориазисът е хронично нарушение на кожата с неизвестен произход, но се смята че наследствеността играе чувствителна роля. Установеное е 1 от 3 души с псориазис има пряк роднина със заболяването.

Псориазисът може да бъде предизвикан от редица фактори, като стрес, климатични промени, streptococcal или ХИВ инфекция, повърхностни рани, физическо заболяване или прием на някои лекарства като литий, бета-блокери като пропранолол, хинидин (сърце лечение) или антималарийно лекарство.

Диагностициране на псориазиса
Дерматолозите диагностицират псориазиса чрез изследване на кожата като отбелязват специфичните характеристики на лезиите. Понякога може да се наложи да се прави биопсия на лезията и проучване на кожата под микроскоп, за да се потвърди диагнозата. Тук не се правят кръвни изследвания и други лабораторни тестове.

Лечение на псориазис:
Няма лек за псориазис до този момент, но съществуват различни лечения, които могат, в повечето случаи, временно да доведат до изчистване на кожата от псориазис. Понякога псориазиса изпада в спонтанна ремисия без лечение.
За повечето пациенти, обаче, един или повече от следните видове лечение обикновено е необходимо:
* Локално приложение лечение (обикновено се използва за лечение на лек до умерен псориазис);
* Фототерапия (използва се самостоятелно или в комбинация с други терапии за лечение на умерена до тежка форма на псориазис);
* Прием на вътрешни лекарства (използва се за умерена до тежка форма на псориазис).


Грижа за кожата и човека при болестта:

* Поддържайте кожата си омазнена с масла, кремове и препарати, вазелини и прочие.

* Използвайте овлажнител в дома. Въздуха на стаите ви нека не е сух.

* Излизайте на слънце, но внимавайте да не изгорите. Излагайте само областите на тялото си с активен псориазис.

* Къпете се в гореща вода. Това може да помогне да облекчите симптомите.

* Използвайте мек сапун или без сапун, почистващи препарати. Pрепоръчва се леки сапуни като Nivea крем, Neutrogena суха кожа, Dove, или Lever 2000.

* Намалете стреса.

* Защитете се срещу кожни наранявания и кожни инфекции.

2 comments:

Парфюми said...

Благодаря за съветите, забелязала съм, че мъжа ми има такова кожно заболяване, случайно да знаете къде могат да се провеждат тези фототерапии?

Lio Popov said...

Здравейте! Ние ви препоръчваме да се консултирате с кожния лекар, който следи заболяването. Те са лекарите, които дават направления и упътване за тази процедура.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails