Подсладителите са неизменна част от хранително-вкусовата индустрия. Има ги навсякъде - сокове, разтворими витамини, сладки, торти, пасти за зъби и т.н. В момента на пазара почти не може да се намери боза с захар.
Тук всеки почитател на диетите ще каже - чудесно, захарта е вредна! Но въпросът е какво може да се каже за подсладителите?
Ето кратък списък с основните подсладители и тяхното влияние върху организма:
- Подсладители - повечето са признати, за безвредни за хора в определени дози. Регистрирани са като различни търговски марки и се продават свободно на пазара. Доста от информацията, за вредата им е оборена от фирмите, които ги разпространяват.
E950 - Acesulfame K, Sunett - изкуствен подсладител. Близо 200 пъти по сладък от захарта. Остава леко горчив вкус след употреба. Предполага се, че е канцерогенен.
E951 - Аспартам/Aspartame - изкуствен подсладител. Много може да се изпише за аспартама. Рекламиран под много различни имена, най-известното от които може би е НутраСуиит. Фениланин, метанол, формалдехид са само част от веществата, до които аспартама се разпада в организма. Има множество изследвания за вредността на аспартама с променливи резултати, в зависимост от спонсорите на изследването.
E952 - Cyclamate - изкуствен подсладител. Предизвиква рак при лабораторни животни. Уврежда ДНК-то при мъжки индивиди (лабораторни животни).
E954 - Захарин. Канцерогенен.
E955 - Sucralose - изкуствен подсладител. Има някои странични ефекти при високи дози.
E957 - Thaumatin.
E958 - Glycyrrhizin. Причинява високо кръвно и отоци.
E962 - Aspartame-acesulfame salt. Виж аспартам Е951.
E965 - Maltitol. Свързва се със стомашни проблеми.
E966 - Lactitol. Може да причини газове и диария.
E967 - Xylitol. Безвреден.
1 comment:
Полезна информация за подсладителите. Току-що пих боз, която имаше първите четири от тези... И между другото пред "за" не се пише запетая, драги! :-)
Post a Comment