Thursday, November 26, 2009

Заболяването на мъжете - ПРОСТАТИТ

През последните години възпаленията на простатната жлеза (простатит) зачестиха. Притеснителен е фактът, че възрастовата граница на пациентите се снижава. Заболяването е серизоно, тъй като ранните възпаления на жлезата са причина за стерилитет. В по-късна възраст те допринасят за развитие на тумори и рак на простата.

Симптомите: Чести позиви, парене и затруднение при уриниране, болки в корема, особено в долната му част. В по-млада възраст жлезата страда от възпалителни заболявания (остри и хронични). При по-възрастните мъже (след 50 г.) идва увеличението й, което е доброкачествена простатна хиперплазия, и карцином.
В по-млада възраст възпаленията са много често явление. Проводник е пикочния канал. Стигне ли възпалението до простатната жлеза, тя е като попивателна - осигурява средства за развитието на каквато и да е инфекция, попаднала в пикочния канал. Около 95% от възпаленията са по полов път, но има и други причини, например при поставяне на катетър - от него се стига до инфекция, фистули, възпалителни процеси... Едно невинно бяло течение у жената създава при мъжете големи проблеми. Причината е, че пикочните и семенните пътища при мъжа са дълги и тесни. Загнездилата се в тях инфекция тръгва по семенните пътища към тестисите.
Входната врата за инфекцият а е през пикочния канал-т.нар. остър уретит, който преминава в остър простатит. Лекарят предписва лечение, болният пие таблетки 2-3 дни и се подобрява. Симптомите отшумяват, причинителят е унищожен частично, но не и излекуван. Пациентите прекъсват лечението. Тогава отново се появяват симптомите и страданието започва отначало. Лечението трябва да продължи дотогава, докато се унищожи причинителят. В противен случай инфекцията се загнездва и трудно се изчиства.
В лабораторните изследвания не се открива промяна в урината и кръвната картина. Единственият начин да се хване болестта е секрет от простата.




Причинители на инфекцията: при младите хора са възпалителни заболявания. Поради по-голямата комуникативност при тях зачестяват половотрансмисивни инфекции, които се предават от единия към другия партньор. Но повече оплаквания и симптоми имат мъжете , което се дължи на тяхната анатомия. Причинители са микроорганизми и бактерии (стафилококи, коли, ентерококи, стрептококи, гонококи, ешерихия коли и др.), бялата гъбичка, трихомонас вагиналис, микоплазмата и хламидията, които шестват масово като полово предавани инфекции. И вирусът на СПИН, който за Bългария не е типичен.
Когато един мъж се лекува от такава инфекция, е много важно първо да бъде изследван за някой от тези причинители. В някои случаи причинителят може да не е един. Лекуват се всички, докато се изчистят. Второ, лекува се и партньорката, за да не се повтори инфекцията. Първо трябва да се направи антибиотикодиаграма-кой антибиотик ще подейства на този микроорганизъм, за да е ефективно лечението. Ако не се лекува адекватно, болестта хронифицира и може да засегне тестисите.

Острият простатит засяга мъжете между 20- и 50- годишна възраст. Причинява се най-често от стафилококи и стрептококи. При по-леките случаи характерни оплаквания са тежест и болка в областта на простатата, болка при уриниране и умерено повишение на телесната температура. В по-тежки случаи заболяването протича с общя отпадналост, висока температура, силна болка в областта на жлезата до невъзможност за уриниране.

Хроничният простатит обикновено е последица от недоизлекуван остър простатит, но може и да е резултат от предшестваща безсимптомна инфекция. Характерни за него са тежест ниско долу в корема, парене при уриниране, дискомфорт. Лечението е трудно, като е нужно голямо търпение. То започва от огнищата, причинили инфекцията. При хроничния простатит хората са невротични. Започват проблеми и с потентността. И това може да доведе до безплодие при запушване на семенните канали.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails