Thursday, November 26, 2009

Проблеми с ноктите - микоза, гъбички

Всички знаем за гъбичните увреждания на ноктите и повечето хора са се сблъсквали с този проблем.
Повече от сто вида паразитни гъбички са патогенни за човека, увреждат кожата, косата, ноктите и вътрешните органи. Заболяванията на стъпалата и китките се предизвикват от дерматофили, плесенни гъбички и ферментоподобни микроорганизми. Особено много страдат стъпалата, а повечето от половината от всички болни с микоза получават гъбични увреждания на ноктите. Всичко започва с малко зачервяване, леко разперване на третия и четвъртия пръст, възпаление и нарушение целостта на кожата. Гъбичните спори се прилепват към към клетките на нокътната тъкан и се внедряват все по-дълбоко и дълбоко. Могат да се появат и на вътрешния свод на стъпалото - мехурчета, лющене, влажна кожа. На ходилата се появяват мазолести уплътнения, а понякога и цепнатини. И всичко това съпътства със сърбеж.
Микозата е заплаха за целия организъм.
При по-тежки форми на микоза се повишава температурата, човек изпитва болка при ходене. А при остра микоза цялото тяло се покрива с обриви и лицето се подува от отоци. Това, че ноктите изглеждат грозно, не е най-лошото, то не е просто козметичен дефект. Всъщност микозата е заплаха за целия организъм - повишава се чуствителността към алергените, има вероятност от възникване на простатит, възпаление на червата, усложнения от астма, гастрит и други заболявания. Който се грижи за своите нокти, той се грижи и за здравето си. Заглеждайте се дали в края или в основата на нокътя не се е появило жълто, бяло или сиво петънце. При гъбична инфекция ноктите стават матови, безжизнение, удебелени на някои места и лесно чупливи. Под тях се появяват израстъци. Повърхността на нокътните пластини се обезобразяват от продълговати и напречни браздички. Понякога увреденият нокът променя формата си, напомняйки клюн на птица. Нокътят може да се отлепи и отдели от своето легло, когато гъбичките го проядат.
Нарушената кожна обвивка е входна врата за бактериални инфекции.
така се появява огнище за устойчива инфекция. Заразяването може да се случи при непосредствен контакт. Може да стане о чрез обувките, облеклото, домашните чехли, маникюрните принадлежности, килимчетата в банята или гъбата за къпане. А "гъбичният донор" си шляпа бос в басейна , в сауната, под душа и разнася инфекцията, която неминуемо обхваща всички, които се намират наоколо. В групата на "статистическия риск" дерматолозите включват работещите в парните бани, в сауните, на басейните, плувците, лекоатлетите, военнослужещите, работещите в обществени перални и др. Гъбичните спори, падащи от заразените нокътни участъци, чакат да се прилепят към влажна кожа в междупръстовите гънки и под ноктите на някой друг. Имайте предвид, че нарушената кожна обвивка е "входна врата" за бактериалната инфекция.
Възпалението често се крие под формата на абцеси и други дерматози.
Разбира се, инфектирането още не значи заболяване. Посредници могат да станат и плоското стъпало, нарушената микроциркулация на кръвта и лимфата в тъканите на стъпалата, както и различни аномалии на крайниците. Също така и ендокринните заболявания, захарният диабед, различни хронични инфекции. За разпространяване на микозата влияят още стареенето на организма, имунодефицитът, приемане на антибиотици или цистостатици. Например при сърдечносъдова недостатъчност ноктите заприличват на синкаво изпъкнало стъкло на часовник. Жълтият цвят може да свидетелства за увреждания в коленните стави. Не са изключени и вродени деформации на ноктите. Микозата често симулира, наподобявайки абцес и други дерматози. Само опитен лекар може да разпознае в тази "мимикрия" на екзема, обрив, кожна туберколоза и др. признаци на изменения от токсичен характер(гъбично заболяване). Само добро познаване и изучаване на историята на такъв процес може да доведе до точна диагноза. Винаги се обръщайте за проблемите си към лекар специалист.

Един малък съвет от нас. При контакт и притеснения за поява на гъбично заболяване, направете в хладка вода разтвор на 0,5% калиев перманганат (водата да има розов цвят). Потопете краката си в тази вода и стойте около 5 мин.

1 comment:

Минерална вода от Баня said...

Не знам, но на мене неми помогна нищо за гъбички под ноктите на краката. Казаха ми, че това е от Вредни комбинации на храни

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails