Thursday, February 20, 2014

Полипи на матката


Причината за образуване на полипи в лигавиците на човешкото тяло обикновено (в 95 на сто от случаите) е прекомерно разрастване на клетките на съответната лигавица (хиперплазия). Такива полипи могат да се образуват от лигавиците, покриващи носа, синусите, стомаха, червата, пикочния мехур, при жените специално може да има полип на канала на матката и друг на лигавицата, покриваща кухината на матката. (1)
Дори и в най-здравия организъм понякога идват «неканени гости», настаняват се в клетките и изискват своята порция жизнена енергия. Всякакви «посетители» в нашия организъм оказват влияние върху протичането на физиологичните процеси. Не всички «чужди и нежелани гости» се оказват злокачествени, но дори да са доброкачествени и безобидни, носят хиляди неприятности. (2)


Полипът на тялото на матката представлява доброкачествено туморно образувание на ендометриума. Размерът им варира от няколко милиметра до десетки сантиметри. Те са гладки, червеникави или кафеникави сферични или цилиндрични структури на широка основа или на краче. Хистологично са изградени от фиброзна васкулазирана строма, жлесита повърхност и покривка от ендометриален епител. Могат да бъдат единични или множествени. Рискът за развитие на ендометриален карцином на фона на маточна полипоза е между 10 и 15%. (3)
Въпреки разпространеното мнение, че появяването на полипи е възрастово заболяване, това не е така. Тази болест не действа избирателно, тя може да засегне всяка жена и девойка, дори в подрастваща възраст. Действително, честа причина за това нарушение са усложнения при раждане. Обаче не по-малко провокиращ фактор са хормоналните нарушения. все пак на първо място в списъка на проблемите си остава инфекцията, получена при полов контакт. Тя провокира възпалителния процес, а той преминава в стадия на тумора. 
Освен това много често полипите възникват на основата на съществуваща вече ерозия на шийката на матката. А ако сте се опитали да я лекувате и не се е получило, това още повече засилва вероятността от образуване на полипи. (2)

ПРИЗНАЦИ
За наличие на полип се получават индикации при промяна на кървенето по  менструацията (по обилно, или предменструално кафеникаво течение) или при сексуален контакт (неочаквани болки, или кървене). 
И в двата случая възникват неприятни усещания, нещо като тъпа болка ниско долу в корема. Някои жени предполагат, че това се дължи на менструалния цикъл или на самото полово сношение. Но по-нататък става по-лошо. Менструацията приключва, но коремът продължава да боли. Дами, всяка настъпила промяна в ежемесечния ви цикъл и някаква нетипична проява е признак за промяна във вашия организъм и индикация да посетите вашия гинеколог. 
Трябва да отбележим още един признак - общо неразположение, понякога прилошаване и загуба на апетит, заедно с понижаване на настроението и бърза уморяемост. 
Специалистите все още не могат точно да кажат по какъв начин изброените дотук признаци са свързани с полипите. Предполага се, че появяването на излишни сантиметри в уголемената лигавица по някакъв начин влияе на физиологичното състоянието на жената като цяло. 
Съвпадението на тези три признака - болка, кървене и неразположение, може да показва наличие на полипи. Но за да бъде поставена точна диагноза, се налага преглед и специално изследване при гинеколог. 

Лечението е оперативно чрез абразио, хистерорезекция 

При данни или дори при съмнения за полип съвременната гинекология препоръчва като най-прецизен начин за диагностика и лечение хистероскопия за диагностика и хистерорезекция за отстраняването му. Апаратът, с който се извършва интервенцията, се нарича оперативен хистероскоп, който представлява тънка метална тръбичка, изпълнена с много мощна оптика и електроника. Завършва с миниатюрна видеокамера, която показва на голям цветен монитор цялата картина от кухината на матката. След огледа (хистероскопия) се прави или прецизна биопсия (взима се парченце тъкан за изследване) или операция (изрязване) на патологичното образувание. Всичко това се извършва с подходяща за конкретния случай анестезия - венозна или спинална. (1)

В КАКВО СЕ СЪСТОИ ДИАГНОСТИКАТА 
По принцип лекарите не бързат да поставят диагноза полипи на шийката на матката, защото това заболяване при първичен преглед би могло лесно да бъде сбъркано с други нарушения. Например с миома на лигавицата, защото и при нея има подобни симптоми и подобни провокиращи фактори. «Диагностиката включва няколко важни момента. Първият е влагалищно изследване, преглед с помощта на специален светлинен уред и огледало. По този начин полипите се виждат ясно. 
«Непременно се прави тест за доброкачествена тъкан на клетките на шийката на матката, за да се изключи евентуална страшна диагноза. «След това се прави преглед на матката и ултразвуково изследване. «А съвсем окончателна диагноза полипи на шийката на матката се поставя с помощта на метрографията. Това е рентгеново изследване на матката. (2)
Етиологията за развитието на полип на тялото на матката не е докрай изяснена. Има извстна предразположеност при жени, които са:
  • с наднормено тегло;
  • с хормонален дисбаланс;
  • с артериална хипертония;
  • приемащи тамоксифен и други. (3)

Лечението понякога не е наложително-полипите дегенерират самостоятелно. При по-тежки кръвоизливи или проблеми с фертилността се извършва изкюретиране на полипа. Ако хистологичното изследване покаже наличие на малигнени (злокачествени) клетки се предприема хистеректомия (премахване на матката).
Рискът от рецидиви на полипи в кухината на матката е малък. Но трябва да се знае, че жена, която е имала такава операция, трябва задължително да се консултира с оператора си за хистологичното изследване на материала, взет при операцията. И да уточни през какъв интервал от време трябва да прави контролни прегледи. (1,3)
Източници:
1. drdinchogeorgiev.com
2. lekar.bg
3. framar.bg 

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails