Sunday, January 19, 2014

Омега-3 мастни киселни при хората на растителна диета

Омега-3 мастни киселини
Омега-3 са мастни киселини. Тези мазнини всъщност са добри за нас и са от съществено значение, за да поддържат оптимално нашето здраве.
Прекомерното съдържание на мазнини в тялото може да доведе до затлъстяване, токсично натрупване, висок холестерол и сърдечни заболявания.
Омега-3, наричани също омега-3 мастни киселини, се считат есенциални (крайно необходими) мастни киселини, тъй като тялото не може да ги произвежда и трябва да се набавят чрез храната, която ядем.


Какво е Омега-3? 
Омега-3 е мастна киселина, която може да се получи в различни форми от различни източници. Ако се храните основно храни от растителен произход тогава омега-3 мастни киселини, които ще получава вашият организъм са под формата на алфа-линоленова киселина (ALA).
Тялото превръща ALA в ейкозапентаенова (eicosapentaenoicкиселина (ЕРА) и докозахексаенова (docosahexaenoic)  киселина (DHA), които са две други омега-3 мастни киселини използвани в тялото. Човешкото тяло има ограничени възможности да превръща ALA в EPA и още по-малка способност да преработва ALA в DHA.
Поради тази причина много експерти казват, най-добрият източник на омега-3 идва от омега-3 рибено масло. Омега-3 рибено масло съдържа ЕРА и DHA под формата на омега-3.
Въпреки, че превръщането не е високо, това не означава, че консумирането на омега-3 под формата на ALA не поддържа здравословен начин на живот. Има хора, които консумират само омега-3 ALA форма от растителен произход и са в отлично здраве. Вегани,  които са само на растителна  диета в продължение на десетилетия и са в перфектно здраве.

Предимства на Омега-3 : Поддържа функциите на мозъка 
Омега-3 мастните киселини играят ключова роля в мозъчната функция. Мозъкът се състои от шестдесет процента омега-3 мастни киселини, и по-голямата част от тази мазнина е омега-3, наречен DHA. Омега-3 мастни киселини са  важни за мозъка, за паметта и поведенческа функция.
Проучванията показват, че бременните жени, които не получават достатъчно омега-3 в диетата си, подлагат на риск  бебетата си, които може да страдат от нервни и зрителни проблеми. Симптомите на недостиг на омега-3 мастни киселини включват суха кожа, депресия, умора, проблеми със сърцето, промени в настроението, лоша обмяна на веществата, и лоша памет.
Проучванията показват, че намален прием на омега-3 мастни киселини се свързва с повишен риск при застаряването от склероза, деменция и болестта на Алцхаймер.

Предимства на Омега-3 : Противовъзпалителен ефект 
Проучванията показват, че омега-3 мастни киселини имат противовъзпалителни свойства, по-специално ЕРА и DHA. Проучванията са показали, че омега-3 може да намали симптомите на ревматоиден артрит - автоимунно заболяване, което причинява възпаление на ставите, остеоартрит, възпалително заболяване на червата (inflammatory bowel disease, IBS), болезнена менструация, и кожна туберкулоза.

Предимства на Омега-3 : Противораково действие
Проучвания показват, че хората, които имат хранителна диета с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, имат по-нисък процент на колоректален рак. Лаборатория показва, че омега-3 може да забави развитието на рак на дебелото черво. Жените, които ядат повече омега-3 мастни киселини са по-малко склонни да развият рак на гърдата, но са необходими повече изследвания, за да се разбере защо това е така. Омега-3 спомага и за предотвратяване на развитието на рак на простатата.
Омега-3 намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Растителни източници на омега-3 мастни киселини 

  • Лен, семена 
  • Семена от чиа 
  • Конопеното семе 
  • Сусам)
  • Орехи 
  • Spirulina (Спирулината е планктонно синьо-зелено микроводорасло)
  • Броколи 
  • Кашу, морски водорасли, и тъмнозелени листни зеленчуци, като глухарче, къдраво зеле, спанак 
Като заключение, Омега-3 мастните киселини са необходими за човешкия организъм, за да бъдем в добро здраве.

Идея от Natural Life Energy

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails