Monday, November 11, 2013

Райска ябълка - вкус и здраве persimmon

Райска ябълка
Райската ябълка е известна още от древността. Произхода й е от Азия, но днес тя се среща в много райони на света с умерен климат (Япония, Китай, Северна Америка и др.), включително и в България от трийсете години на 20 век.
Времето на зреене на този плод е през късната есен октомври-ноември. Тогава и е най-вкусен плодът. Избирайки този плод, трябва да знаете, че ще се докоснете до вълшебен вкус, който ако ябълката е узряла, няма как да не искате да опитате пак и пак. 

По пазарите може да се намери именно сега в този сезон. Избирайте да са леко меки, кожата им да е гладка и да нямат петънца. Райската ябълка има различни сортове, така че видът и размера им може да е различен. Дори да попаднете на малко твърд плод, изчакайте ден-два и ще може да се насладите на превъзходните му качества. 

Нека сега споменем какво съдържа райската ябълка:
Райската ябълка е богата на витамините А, С, Р, Е и от групата В, минералите калий, магнезий, йод, калций, фосфор, мед и манган. Съдържа много захари, най-вече глюкоза и фруктоза, органични киселини, багрила и пектинови вещества. Райската ябълка е с висока хранителна стойност.
Хранителни стойност на 100 г райска ябълка: 127 ккал; 0,8 г белтъчини, 0,4 г мазнини, 33,5 г въглехидрати.
 
Райска ябълка
Райската ябълка има много полезни вещества, които допринасят за големите й здравословни качества.
На първо място тя е полезна за венците, от древността още се е използвала при лечение на скорбут.
Повишава имунната система и борбата при настинка и грип. При възпаления на дихателните пътища и белите дробове също е добър лек.
Спокойно може да се консумира от хора болни от диабет, тъй като съдържащите се захари са лесно усвоими и не пречат на диабетиците, но не бива да прекаляват.
Препоръчва се и при хора с желязо недостатъчност или анемия в организма.
Добър е за очите и за хора с проблеми в стомашно-чревния тракт. При болни с проблеми в щитовидната жлеза.
Не на последно място нека споделим, че е перфектен тонизиращ плод.






Приложение на райската ябълка в кулинарията:

Обикновено райската ябълка се яде сурова, като узрее напълно. Някои предпочитат да я поливат с лимонов сок, да й добавят сметана и захар. Но меката й част може да се използва за салати, често я смесват със сладолед или кисело мляко, използват я при печене, в желета, пудинги, мусове, правят от нея мармалад и сладко. Пюрираната мека част на райската ябълка може да се смеси със сметана или извара, с портокалов сок, мед и щипка сол - така ще получите доста необичаен дресинг за салати.
В много страни е особено популярна сушената райска ябълка. От този плод правят вино и бира. Впрочем в Япония от нея се приготвя саке. Печените семена на райската ябълка могат да заменят кафето.(1)

Препоръчваме ви райския плод! Сега може да го намерите и сами да оцените качествата му. 






No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails