Wednesday, February 6, 2013

Истината за електронните цигари

Снимка:  Thinkstock
В последно време, след като влезе в сила пълна забрана на пушенето на обществени места,електронните цигари станаха изключително модерни. Причината е, че могат да се пушат навсякъде и не е нужно да мръзнете на студа, за да задоволите нуждите си.
Обикновено, когато на човек му се угоди, той рядко си прави труда да разбере повече за това, които ползва. Такъв е и случаят с електронните цигари. Колко от вас знаят, че те причиняват повече вреда от тютюнопушенето? Сигурно малцина.

В алтернативите цигари има химикал, който може да раздразни силно дихателната система, пише в. „Мейл он сънди“. Електронните цигари имат загряващ елемент, който превръща течност с никотин в пълнителя в пара, която се вдишва. По този начин човек има чувството, че пуши цигара, но без да поглъща канцерогенните химикали от цигарения катран. Загряването на пропиленгликола обаче може да раздразни дихателната система, предупреждават специалистите. Този химикал е 90% от съдържанието на пълнителя.
Електронните цигари са забранени в Канада, Австралия и някои американски щати. Наскоро бяха забранени и в обществените сгради и обществения транспорт в Хановер, Германия. В България обаче почти всеки пушач се е снабдил с такава, за да може да си пафка на спокойствие в заведенията.(1)



Може ли електронната цигара да ви откже от пушенето?
Ефективна ли е електронната цигара като средство за отказване от тютюнопушенето, пита френският в. Le Figaro.
Тя прилича на истинската, но вместо дим изпуска водна пара. В течността, която се превръща в пара при вдишване, се съдържат пропиленгликол и растителен глицерин, изкуствени аромати и никотин. До момента обаче няма достатъчно научни данни за това токсична или не е такава смес, затова лекарите са склонни да се отнасят сдържано към нейното използване.
Продажбите на електронни цигари за последните две години рязко растат. Могат да се купят в интернет и специализираните магазини, като се предлагат със стотици различни аромати.
Потребителите намират в електронната цигара много преимущества: същите движения като с обикновена цигара, близък вкус, но никакви последствия от пушенето.
Дали е така? Използването на електронна цигара на обществени места е забранено в някои страни, което отразява скептичността на официалните власти.
В същото време изследванията върху ефективността на електронната цигара за отказване на пушенето, проведени през последните месеци, дават по-скоро положителен резултат.
По думите на Жан-Франсоа Етер, възможно е електронната цигара да намали симптомите на зависимост като нервност, безсъние, качване на тегло, чувство на тревога и дори паника.
Същевременно пулмолозите (специалисти по белодробни заболявания) все още не са убедени, че замяната на традиционната с електронна цигара не крие рискове. „Научните данни не са достатъчни и не бих препоръчал този продукт на наш пациент“, казва д-р Жерар Матерн. Той припомня, че пречистеният никотин е изключително опасна субстанция, която крие рискове за здравето, особено ако попадне в ръцете на деца.

Снимка: (3)
В допълнение електронната цигара се смята за стока за масова употреба и не попада в групата на медикаментите, за разлика от останалите никотинови заместители, поради което не е под контрола на здравните власти, лаборатории и инспекции на местата за производство. По принцип тя не би трябвало да се продава в аптеките.
„Двойствеността в статуса на електронната цигара е достатъчно показателен от начина, по който се продава“, коментира пулмологът д-р Бертран Доценберг. „Производителите са длъжни да проведат изследвания, ако искат да претендират за полезно действие на електронната цигара върху човешкото здраве“, казва той.
Медиците настояват властите да предприемат действия, за да се излезе от тази „no man's land“ с електронната цигара.
А дотогава съветват потребителите да се отнасят предпазливо, ако са решили да се разделят с никотиновата зависимост именно по този начин. (2)

Източници текст:
1. http://www.teenproblem.net/a/4-zdrave/39516-zabravete-za-elektronnite-cigari---te-sa-po-vredni-ot-tutunevite/
2. http://profit.bg/news/Mozhe-li-elektronnata-tsigara-da-vi-otkazhe-ot-pusheneto//nid-98218.html
3. Снимка: http://blog.elektronnitecigari.com/wp-content/uploads/2012/12/h.jpeg





No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails