Thursday, January 31, 2013

Необходима ли е почивката? Какво е умората?


Чувствали ли сте някога,че имате прекалено много работа и нямате време да я свършите? Чувствате се стресирани, натоварени и притеснени. Натовареността на деня, от важните неща, които трябва да се свършат, те довършват. Бягаш от една задача на друга. Понякога се питаш ”Заслужава ли си наистина всичко това? Вижда ли се някакъв резултат от това, което правя?” Питал ли си се някога защо всъщност живееш? Тези неща, които са най-важни, като че ли са изместени от тези, които изискват спешно внимание. Малките и спешните неща ли са тези които изпълват дните ти?


Улавял ли си се да вършиш няколко работи по едно и също време? Много често се опитваме да правим две или три неща едновременно. Отваряме пощата за деня и разговаряме с децата си в същото време. Опитваме се да потдържаме разговор на масата докато следим новините по телевизора. Или говорейки по телефона с наша приятелка проверяваме електронната си поща. Закусваме по пътя за работа, слушайки музика.

Някой даже се ентусиазират от тези многобройни функции, които изпълняват едновременно. Някой се чувстват живи само, когато живеят на ръба, заемайки се с разрешаването на кризи и проблеми и нуждаейки се от хапче за успокоение, за да заспят.


Ако присъединим към този натоварен ежедневен ритъм и напрежението и стресът на работното място и несъмнено ще получим инфаркт. Сърдечно-съдовите заболявания все още са причина номер едно за смъртност в света. Най-голяма е смъртността в САЩ – повече от 1 милион души за една година.



Несъмнено почивката е от жизнено значение за всяко живо същество. Първият признак на физическата умора е намаляването на ефективността. Вашето тяло се опитва да се справи с това положение по най-добрият начин. То добавя повече гориво, адреналин, използвайки повече енергия отколкото когато не е уморено. Увеличават се отпадъчните продукти на метаболизма по време на умората. Ако на тези симптоми на умора не се обърне внимание, изтощението и физическият колапс са лесно предсказуеми. Почивката е единственият начин по който тялото може да се справи с физическата умора. Другият вид умора се получава от твърде силно умствено напрежение или емоционален стрес при нарушен баланс на почивка и физическа активност. Тази умора се нарича хипертонична умора. Характеризира се с раздразнителност, нетърпеливост, депресираност или тъга. Мускулите са напрегнати. Безсъние, главоболие, болки в гърба може да допринесат за вашето емоционално и физическо изчерпване. Лечението на този тип умора е просто – физически упражнения.



Воденето на здравословен живот включва освен другите навици, придобиването на навици за добра почивка и сън. Всички процеси в тялото протичат с определен ритъм. Сърцето например, което работи през целият живот на човека също прави сърдечна пауза. След всяко издишване белите дробове също правят дихателна пауза. Филтрите на бъбреците действат на смени – 1/3 от цикъла в действие, 1/3 в почивка и 1/3 – в подготовка за действие. Храносмилателните ензими, които се намират в слюнката, стомаха и тънките черва се изчерпват по време на храносмилането и на тялото са му необходими 3,5 часа за производството на нови. Това е сериозно основание да не се яде между храненията. Даже дъвченето на дъвка изчерпва някой храносмилателни ензими. Мозъкът не спи целият, но се нуждае от почивка, за да прехвърли голяма част от информацията, която получава през деня в паметта.



Сънят е основна физиологична необходимост. Чрез него се постига една минимална физическа активност, различни нива на съзнание, промяна в физиологичните процеси на тялото и намаляване на отговора на тялото на външни дразнители. При съня се редуват фази на бавен сън с фази на сън РЕМ ( rapid eye movement ). Първо започва с бавният сън и след 70-100 мин. се преминава на фаза РЕМ (което е сънуването) и след това отново се преминава на бавен сън. Бавният сън протича с забавяне на сърдечния ритъм и дишането, отпускане на мускулите, намаляване на съзнателната активност на мозъка. През тази фаза сънят е дълбок и възстановяващ. Засилва се възстановяването на тъканите благодарение на една жлеза( glandula pituitaria – хипофизата), защото отделя голямо количество от хормона на растежа. Затова се казва, че децата растат когато спят! Невропреносителят ацетилхолин стимулира производството на хормона вазопресин, който подпомага контрола на паметта и ни държи будни. От друга страна серотонинът намалява будността и ни помага да заспим.
Сънят РЕМ е когато става сънуването. Проявява се с бързи движения на очните ябълки. Мозъкът е много активен, пулсът и дишането са неравномерни. Ако сме много изморени може да не се появи тази фаза на съня и обратно, ако сме си починали добре тази фаза е по-дълга.
Почивката може да включи различни дейности, които помагат на тялото да се възстанови.Това става като си вземем един почивен ден през седмицата,чрез съня, отпускащи дейности като четене, слушане на музика или почивка сред природата.


Почивката е от жизнено значение по няколко причини:

• подпомага отделянето на токсини от организма
• помага за удължаване на живота, правейки го здравословен и ползотворен
• засилва имунната система, увеличавайки производството на левкоцити. Знаем че те са войниците и защитниците на тялото. Докато червените кръвни телца са винаги в кръвната циркулация, левкоцитите могат да променят формата си, да преминават стените на капилярите и да се борят с инфекцията там, където се появява.
• подпомага за заздравяването на рани, инфекциозни процеси, справяне със стреса и емоционалните травми
• възстановява тъканите и възвръща енергията на организма
Трима от всеки десет човека страдат от някаква степен на безсъние. Безсъние е когато човек има ползотворност от съня по-малко от 85% или трудности да заспи повече от 30 мин. Или преждевременни събуждания или многократни събуждания по време на сън. Препоръчва се сън от около 7-8 часа на денонощие.



Последиците от недостатъчната почивка са:
• ниска работоспособност
• лошо настроение
• намалена концентрация
• отпадналост
• липса на добра памет
• раздразнителност и проблеми в поведението
• намаляване на имунната защита
• повишаване на риска от сърдечно-съдови заболявания
• помага за затлъстяването
• за развитие на диабет тип 2



Несъмнено предимствата от добрата почивка са:
• намаляване на холестерола
• влияе позитивно на мелатонина, който е хормон и действа като антиоксидант
• засилва имунната защита
• повишава стойностите на серотонина, който помага за доброто настроение


Как да подобрим нашият сън?

• Правене на ежедневни упражнения
• Топъл душ преди лягане (не горещ)
• Работете и се движете през деня вместо да гледате телевизор
• Успокояваща музика
• Добро време за лягане е не по късно от 22 часа. Изследвания са показали , че тогава сънят е най-продуктивен
• Лека вечеря, няколко часа преди лягане
• Може да се приеме топъл чай преди лягане.Течности непосредствено преди сън в големи количества не трябва да се приемат, защото ще накъсат съня ни като ставаме през нощта да уринираме
• Да не се приемат кофеинови напитки
• Дълбоки вдишвания
• Не забравяйте да оставите проблемите от деня на вратата на спалнята и да не си лягате с тях



Сънят е много важен за работата на мозъка! От него зависят всички процеси в организма. Както знаем Нервната система се състои от мрежа от неврони, които съединяват мозъка с всички части на тялото. Невроните са много малки , но има повече от 100 000 милиона от тях. Колко е това ли? Ако броим по един от тях всяка секунда ще ни трябват 3 171 години. Ако някой е започнал да ги брои през египетската епоха, все още няма да е свършил. Но са и толкова малки,че ни трябва микроскоп ,за да ги видим и несъмнено, ако ги наредим в редица ще формират една редица дълга 1 100 километра дължина. И това само на един човек! Внушително нали! Тези неврони предават нервните импулси в тялото с скорост 400 км/час.
Както казахме сънят е необходим ,за да може мозъкът да прехвърли голяма част от информацията, която получава през деня в паметта. Какво става когато мозъка се претовари (както е при стрес)? За повечето работа на която е подложен се нуждае от повече глюкоза ( тя осигурява енергията). Така че един човек с слаба воля ще започне да се храни по-често и да приема по-големи количества храна, за да осигури тези нужди. Причината поради която сме склонни да увеличаваме теглото си е много проста: ние се храним, за да снабдим тялото си с енергия. 20% от енергията от храната достига до мозъка за неговата работа. Останалата енергия се натрупва под формата на мазнини, ако мускулната активност не е достатъчна за да консумира тази енергия. Затова трябва да избягваме храненето в късните часове, когато физическата активност е малка.

източник текст: Българският портал за Валенсия (1), снимки: Интернет

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails