Thursday, January 24, 2013

Морковите - тайната на доброто здраве

Морковите са познати на човечеството от преди 2500 години. Медицината се е променяла и съответно света е преминавал през различни революции в здравето и превенциите, но днес е известно, че по-добро от естествените източници на витамини, минерали и полезни съставки за тялото няма.
Един от полезните зеленчуци е моркова. Защо?

  • Морковът не съдържа мазнини
  • Съдържа  наситени мазнини.
  • Има ниско ниво на натрий
  • Няма  холестерол
  • Добър източник на фибри
  • Високо съдържание на витамин А
Морковите са хранителни герои, те съхраняват златна мина от хранителни вещества. Малко други зеленчуци или плодове съдържат толкова  каротин като морковите, който тялото преобразува във витамин А. Това е наистина универсален зеленчук и отличен източник на витамини B и C, както и  калций, пектин, който е установено, че понижава съдържанието на холестерола в организма.
фото: http://vegetables.ntroi.info/carrots/carrots_history.html



Морковът е тревисто растение, съдържащо около 87% вода, богато на минерални соли и витамини (B, C и E).

Морковите са отличен източник на витамин А, добър източник на калий, и съдържа витамини С и В6, мед, фолиева киселина, тиамин и магнезий. Високото ниво на бета-каротин е много важно и дава на морковите техния отличителен оранжев цвят.

Морковите съдържат в по-малки кличества и етерични масла, въглехидрати и азотни композитни материали. Те са добре известни със съдържанието на захари, със свойството да намаляват анемични състояния, действа диуретично, имат реминерализиращи и седативни свойства.
За да се усвоят най-добре хранителните вещества, присъстващи в морковите, е важно да ги дъвчете добре.  Те не губят свойствата си ако са  варени, затова могат да се приемат както сурови, така и обработени.

Най-доброто се съдържа точно в кората на моркова. Морковите са едни от най-добрите източници на каротин, който е силен антиоксидант, но моркови съдържат и други фенолни съединения, които са антиоксиданти. Много хора не осъзнават, че редица фенолни съединения се намират в кожата на плодове и зеленчуци, много от които са отстранени с беленето или стъргането преди обработката.

Зелените моркови също за препоръчване и могат да се ядат тъй като са с високо съдържание на витамин К, който липсва в зрелия морков. 

Учените ни дава още една причина да се ядат моркови - съдържанието на Falcarinol съединението в популярния зеленчуков корен е установено, че има ефект против развитието на рак.


Силата и добротата на моркови - Морковите са много важни  със съдържанието си на витамини и минерали. Те са богати на антиоксиданти, бета каротин, каротин Алфа, фитохимикали и глутатион, калций и калий и витамини А, В1, В2, С, и Е, които също са считани за антиоксиданти,  както и подхранване на кожата. Те съдържат под калций, който лесно се абсорбира от организма. Накрая също съдържат мед, желязо, магнезий, манган, фосфор. и сяра - по-добре, отколкото чудо на наркотици!Морковът може да подобри качеството на кърмата. Той може да подобри външния вид на кожата, косата и ноктите. Когато се приема ежедневно може да намали холестерола и кръвното налягане. Суровият  морков съдържа бета-каротин, който е мощен антиоксидант, който може да предотврати рак. Сок от моркови, когато се приема всеки ден, предотвратява телесни инфекции и  е  ценен за надбъбречните жлези (малките ендокринните жлези, разположени над бъбреците). Морковът може да помогне за подобряване здравето на очите. Морковът може да помогне при проблеми с менструалния цикъл. Морковът може да регулира кръвната захар. Морковът може да укрепи здравето на дебелото черво, защото е богат на фибри.Морковите  са полезни и в следните случаи: Затлъстяването, отравяне на кръвта, заболявания на венците, безсъние, възпаление на бъбреците, черния дроб, жлъчния мехур, болестта на Алцхаймер, колит, язва и болезнено уриниране. Морковите са едни от най-богатите източници на витамин А. Каротинът присъстващ  в този зеленчук се преобразува във витамин А от нашето тяло. Наистина е невероятно, че само сто грама моркови преобразуват около 11 хиляди милиграма витамин А.Други важни минерали, намиращи се в моркови, хлор, сяра, фосфор и магнезий. Хлор, присъстващ в морков е от жизненоважно значение за правилното функциониране на черния дроб. Осигурява почистване и антисептичен ефект върху храносмилателната и кръвоносната системи. Трите  минерала калций, фосфор и магнезий са от съществено значение за осигуряване на здравината на костите. Фосфорът е от съществено значение за здравето на кожата, косата и нервите. Жизненоважно значение е съдържанието на магнезий, който присъстват в пресните моркови и позволява умственото развитие, усвояването на мазнините и метаболизма на минерални соли като калций, фосфор, натрий и калий. Сярата  е основна съставка на инсулин, хормоналната функция на което е да се превърнат въглехидратите в енергия.Друго  хранително вещество в морковите, който заслужава да се спомене е витамин Е, витаминът на  мускулите. Той насърчава ефективността на цялата мускулна система от ефективно използване на кислород.

идея и текст: http://www.carrotmuseum.co.uk/nutrition.html, превод health-bg

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails