Един от полезните зеленчуци е моркова. Защо?
- Морковът не съдържа мазнини
- Съдържа наситени мазнини.
- Има ниско ниво на натрий
- Няма холестерол
- Добър източник на фибри
- Високо съдържание на витамин А
Морковите са хранителни герои, те
съхраняват златна
мина от хранителни
вещества. Малко други зеленчуци или плодове съдържат толкова каротин като морковите, който тялото преобразува във витамин А. Това е наистина универсален зеленчук и отличен източник на витамини B и C, както и калций, пектин, който е
установено, че понижава съдържанието на холестерола в организма.
фото: http://vegetables.ntroi.info/carrots/carrots_history.html |
Морковът е тревисто растение, съдържащо около 87% вода, богато на минерални соли и витамини (B, C и E).
Морковите са отличен източник на витамин А, добър източник на калий, и съдържа витамини С и В6, мед, фолиева
киселина, тиамин и магнезий. Високото ниво на бета-каротин е
много важно и дава на морковите
техния отличителен оранжев цвят.
Морковите съдържат в по-малки
кличества и етерични масла, въглехидрати и азотни композитни материали. Те са добре известни със съдържанието на захари, със свойството да намаляват анемични състояния, действа диуретично, имат реминерализиращи и седативни свойства.
За да се усвоят най-добре хранителните вещества, присъстващи в морковите, е важно да ги дъвчете добре. Те не губят свойствата си ако са варени, затова могат да се приемат както сурови, така и обработени.
Най-доброто се съдържа точно в кората на моркова. Морковите са едни от най-добрите източници на каротин, който е силен антиоксидант, но моркови съдържат и други фенолни съединения, които са антиоксиданти. Много хора не осъзнават, че редица фенолни съединения се намират в кожата на плодове и зеленчуци, много от които са отстранени с беленето или стъргането преди обработката.
Зелените моркови също за препоръчване и могат да се ядат тъй като са
с високо съдържание на
витамин К, който липсва в зрелия морков.
Учените ни дава още една причина да се ядат моркови - съдържанието на Falcarinol съединението в популярния зеленчуков корен е установено, че има ефект против развитието на рак.
Силата
и добротата на моркови - Морковите са много важни със съдържанието си на витамини и минерали.
Те
са богати на антиоксиданти, бета каротин, каротин Алфа, фитохимикали и
глутатион, калций и калий и витамини А, В1, В2, С, и Е, които също са считани за
антиоксиданти, както и подхранване на кожата. Те
съдържат под калций, който лесно се абсорбира от организма. Накрая също съдържат мед, желязо, магнезий, манган, фосфор. и сяра - по-добре, отколкото чудо на наркотици!Морковът може да подобри
качеството на кърмата. Той може да
подобри външния вид на кожата, косата и ноктите. Когато
се приема ежедневно може да намали холестерола и кръвното налягане. Суровият морков съдържа бета-каротин, който е мощен антиоксидант, който може да
предотврати рак. Сок
от моркови, когато се приема всеки ден, предотвратява телесни инфекции и е ценен за надбъбречните жлези (малките ендокринните жлези, разположени
над бъбреците). Морковът може да помогне за подобряване здравето на очите. Морковът може
да помогне при проблеми с менструалния цикъл. Морковът може да регулира кръвната
захар. Морковът може да укрепи здравето на дебелото черво, защото е богат на
фибри.Морковите са полезни и в следните случаи: Затлъстяването, отравяне на кръвта,
заболявания на венците, безсъние, възпаление на бъбреците, черния дроб, жлъчния
мехур, болестта на Алцхаймер, колит, язва и болезнено уриниране. Морковите
са едни от най-богатите източници на витамин А. Каротинът присъстващ в този
зеленчук се преобразува във витамин А от нашето тяло. Наистина
е невероятно, че само сто грама моркови преобразуват около 11 хиляди
милиграма витамин А.Други
важни минерали, намиращи се в моркови, хлор, сяра, фосфор и магнезий.
Хлор,
присъстващ в морков е от жизненоважно значение за правилното функциониране на
черния дроб. Осигурява
почистване и антисептичен ефект върху храносмилателната и кръвоносната системи.
Трите минерала калций, фосфор и магнезий са от съществено значение за осигуряване на
здравината на костите. Фосфорът
е от съществено значение за здравето на кожата, косата и нервите. Жизненоважно
значение е съдържанието на магнезий, който присъстват в пресните моркови и позволява
умственото развитие, усвояването на мазнините и метаболизма на минерални соли като
калций, фосфор, натрий и калий. Сярата е основна съставка на инсулин, хормоналната функция на което е да се
превърнат въглехидратите в енергия.Друго хранително вещество в морковите, който заслужава да се спомене е витамин Е, витаминът на мускулите. Той насърчава ефективността на цялата мускулна система от ефективно използване на
кислород.
идея и текст: http://www.carrotmuseum.co.uk/nutrition.html, превод health-bg
No comments:
Post a Comment