Monday, February 15, 2010

E102 Tartrazine / Тартразин

Тартразин (Е102) предизвиква най-алергичните реакции и непоносимост, от групата на всички азобагрила, особено сред хората с непоносимост към аспирин и астматиците. Други реакции, които могат да се прояват от Тартразин са мигрена, замъглено зрение, сърбеж, хрема и лилави петна по кожата, (поради това все повече се измества от Анато/Annatto (E160b)). В комбинация с Бензоена киселина (E210) тартразинът предразполага появата на свръх-активност при децата или т.нар.  хиперактивно разстройство в поведението им .

Тартразинът е синтетично, жълто на цвят азобагрило слагано в плодове, лекарства, цветни газирани напитки, бързи пудинги, тортени смеси, яйчен крем на прах, супи, сосове, сладолед, ледени близалки, бонбони, дъвки, марципан, конфитюр, желе, мармалад , горчица, кисело мляко и много други храни заедно с глицерин, лимон и продукти от мед. Той може да се намери в черупките на лекарствените капсули. Той може също да се използва с Брилянтно синьо / Brilliant Blue FCF, (E133) за постигане на различни зелени нюанси, например за консерви от грах.

Химическото наименование по IUPAC на Tartazine e: Trisodium (E)-5-oxo-1-(4-sulfonatophenyl)-4-((4-sulfonatophenyl)diazenyl)-4,5-dihydro-1H-pyrazole-3-carboxylate.

Това съединение е забранено като добавка в Норвегия, Австрия и Германия. В Англия са правени изследвания, в следствие на които  английските учени смятат, че не този продукт е причина за хиперкативността при децата ни, но защо ли другите три Европейски страни не са отменили забраните си?!

3 comments:

Anonymous said...

Някой ще ми обясни ли защо тровят децата ни? В ментовите бонбони се съдържа тартразин, а децата много ги обичат!!!!

Lio Popov said...

Политика! Колкото по-малко, толкова по-добре. :(

Stefka Mihailova said...

А в добавки за отслабване Лкарнитин, вреден ли е ?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails