Thursday, September 10, 2009

Шоколада - храната на щастието


Всеки човек поне веднъж в живота си е опитвал шоколад. Не случайно едни от най-възбуждащите апетита реклами са на шоколадите. Няма как, спомена от усещането за това как постепенно се топи в устата ти, мекотата, сладостта... А след това усещането за лекота и щастие. ШОКОЛАД. Това е тайната на щастието. Наистина, нищо, с което се прекалява не е полезно. Но винаги, когато съм усещала напрежение и съм имала възнможност да взема поне един ред шоколад - съм се чуствала по-сигурна и съм намирала покоя и равновесието.

Дори преди няколко години, си мислех, че ще успокоя неспокойствоето си с цигара. Уви, след това почти винаги достигах до здравен проблем. И със сигурност не се чуствах по-добре след изпушената цигара. За сметка, на това, парче шоколад-чудо. ;)

Много статии се изписаха в последно време за шоколада... Истината е една - ШОКОЛАДА съдържа серотонин-хормона на щастието.

"Способността да “усещаме” щастие е химична реакция между хормони и нервни влакна, извършваща се в централната нервна система. “Отговорни” за тези реакции са хормонът серотонин и невротрансмиторът (пренасящ нервните импулси по химичен път) допамин. Ясно е, че допаминът е хормонът на радостта при мъжете. Колкото повече серотонин произвежда нашето тяло, толкова по-радостни, с положителна нагласа и еуфорични сме ние. Хормонът играе важна роля за психологическата ни стабилност, влияе върху начина ни на хранене, върху денонощния ритъм на тялото и сексуалното поведение, контролира чувството ни за болка.

Недостигът на серотонин може да доведе до нарушения в съня и да демотивира мъжа.

Хормонът възниква от аминокиселината л-триптофан в различни тъкани на тялото, включително и в мозъка. Освен че изпълнява функцията на преносител на нервни импулси, той играе важна роля в процесите на кръвосъсирването и в дейността на храносмилателната система.

Серотонинът пренася нервните импулси от клетка на клетка. Когато един неврон (нервна клетка) е във възбудено състояние той произвежда в синапсите си (нервните окончания) серотонин, който се отделя от клетката и достига до съседната. Тук разположените по мембраната рецептори го поемат, вкарват го в самата клетка, където серотонинът води до образуването на електричен потенциал. Колкото повече рецептори по клетъчната мембрана се активират, толкова по-силен е импулсът." fitnes-bg.com

"Усещанията за радост и удоволствие не са нищо друго, а... сложна верига от биохимични процеси. Те се контролират от специфични вещества, наречени “хормоните на щастието”. В средата на миналия век учените открили, че те се изработват в главния мозък. При това не само у хората, но и у животните. И ето рецептата: за да бъдем щастливи, трябва да осигурим безпроблемно производство на тези вещества. Но в какво количество и как? Не може да се изчисли нивото на тези хормони, може само да се определи техният дефицит по външните признаци и навреме да се вземат мерки.

Има две основни вещества, влияещи на нашето настроение. Това са серотонинът и ендорфините. Хората, за които казват, че “светят отвътре”, не изпитват недостиг на хормона серотонин. А те могат да се чувстват двойно щастливи: учените открили, че този натурален химичен елемент също така защитава и от рак Серотонинът снема напрежението, влияе на съня и апетита, предизвиква удоволствие и повишава настроението. Достатъчно серотонин се съдържа в шоколада, бананите, смокините, фурмите. Но механизмът на отделяне на хормона е много сложен и капризен. И в крайна сметка, няма правопропорционална зависимост между количеството изяден шоколад и полученото удоволствие.
Връзката обаче между нивото на серотонин в организма и настроението е взаимна. Т.е. високото ниво от това вещество значи добро настроение.

ХОРМОНИТЕ СЕ ОТДЕЛЯТ И КАТО НАГРАДА ЗА ПОСТИГНАТА ЦЕЛ.

Ендорфини се изработват и при постигане на мечтана цел. Когато човек си постави някаква задача и я изпълни, той изпитва удоволствие. След успешно преодоляно натоварване, след изход от трудна ситуация организмът получава възнаграждение във вид на положителни емоции. В същото време чувството на вина, точно обратното, потиска отделянето на “молекулите на радостта”. Тази верига нагледно може да се обясни с механизма на преяждане и сривовете с диетите. Ако човек яде и изпитва вина за това, той не получава своята доза “хормони на щастието”, а това значи, че яде още и още. Възниква затворен кръг, който може да бъде пресечен само по един начин: да не си забранявате, а само да ограничите количеството висококалорична храна. По-слабите хора затова и ядат по-малко, защото не се укоряват за всяко парченце колбас и получават удоволствие от първата порция. Организмът се удовлетворява и не изисква повече.

Така се обяснява и удоволствието на човек, което той получава от уж невкусна здравословна храна. Ако той се откаже съзнателно от вредните продукти, разбирайки колко добро прави за себе си, то несъдържащата никакъв серотонин салата стимулира неговия организъм да отделя “хормоните на щастието”. Като награда за постигнатата цел.“Хормоните на щастието” не се изработват в достатъчно количество по редица причини. Техният синтез се понижава при ендокринни, инфекциозни и вирусни заболявания, както и при синдрома на хроничната умора. Има значение дори и възпитанието в детството: ако в семейството са възприемали всяка дреболия като повод за униние, постепенно лошото настроение се превръща в норма за човека. И той свиква да живее с понижено съдържание на тези така важни вещества." blitz.bg

"Шоколадът е признат за "най-добрия приятел на жената", но той е вкусен афродизиак. Последните проучвания сочат, че освен кофеин и захар, които имат незабавно (макар и временно) ободряващо действие, шоколадът съдържа и мек стимулант за централната нервна система, който повишава настроението. "Хормонът на щастието" действа релаксиращо и намалява задръжките." bghelp.net/forum

Да, това е съвсем малко..., но показва колко е хубаво човек да си похапва шоколад, за тонус и щастие.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails