Sunday, August 30, 2009

Разширени вени

Разширените вени са заболяване на вените на краката - варици, на правото черво - хемороиди, варикоцеле - разширени вени в тестисите и на някои други места. Заболяването се дължи на недостатъчност на клапите на тези вени, които в нормално състояние не позволяват на кръвта във вените да се връща обратно и така тя да се задържа в тях. Вените се подуват, втърдяват и се появява пулсираща болка. Облекчение настъпва сутрин и след като краката са повдигнати на високо. В по-напреднал етап от болеста вените са уголемени и изпъкнали, появяват се отоци по глезените, сърбеж и възпаление на кожата, в крайния стадий се появява екзема и язви, които могат да предизвикат кръвоизливи.
Хемороидите са свързани със болка при изхождане, смъдене и набъбване в аналната област. Варикоцелето се изразява в тежест в тестисите при по-продължително стоене прав(отстранява се оперативно).
Причина за появата на разширени вени са продължителното стоене в изправено или седнало положение без движение, затлъстяване, бременност, наследственост, неправилно храносмилане и др.
Ето няколко начина за облекчаване на проблема разширени вени:


  • Може да носите еластични чорапи до и над коляното - носете ги през целия ден.




  • Дръжте краката си винаги на високо, когато имате възможност. На стол, на възглавничка и т.н.




  • Когато сте под душа, редувайте студения с топлия душ - това спомага доброто кръвообръщение. Винаги завършвайте със студен душ за около минута в областта на проблема. Когато сте с хемороиди ви препоръчвам да се обливате със студена вода, така поддържате личната си хигиена и помагате на хемороидите да се свият по-бързо след напрежението.




  • Пълните хора с подобни проблеми е необходимо да отслабнат.




  • Запекът е номер едно на проблема - променете начина си на хранене(хранете се с плодове и зеленчуци), поемайте повече течности. Избягвайте храните, които предизвикват газове(газирани напитки, запържени ястия, люти храни, бобени изделия).




  • Движение и спорт - натоварвайте краката си умерено, но по-продължително време. Дори една разходка в парка и малко по-бързо движение, може да спомогнат много за премахване на проблема ви.




  • Не на последно място лечението с медикаменти, но никога не се лекувайте сами.




  • Една много добра процедура, която прилагам аз. Вечер, след като сте охладили краката си, вдигнете крата си нависоко. Под коленете и прасците разположете възглавница и движете краката в глезените си с въртеливи движения.




  • Геловете съдържащи див кестен са подходящи за облекчаване на разширени вени.


No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails