Monday, November 30, 2009

Смехът - ключът към здравето

Още древните мъдреци са казали, че присъствието в града на един факир, умеещ да разсмива хората, е от по-голяма полза за здравето на гражданите, от колкото от цял керван с лекарства. Когато се смеем, кръвоносните съдове се разширяват, артериалното налягане пада, т.е. имаме профилактика на инфаркт и инсулт.
Смехът подобрява имунитета, това потвърждават хиляди хора, практикуващи смехотерапият в клубовете на смеха. Смехът облекчава астматичните пристъпи, отслабва болките при артрит, гарантира добър сън... У смеещия се се увеличава нивото на серотонин и изработва ендорфини - "хормон на щастието", затова смехът се явява противоотрова срещу депресия. Двеминутен смях е равнозначен на 45 мин. релаксация. Ние се смеем и хубавеем - лицевите мускули са в движение, диафрагмата се съкращава активно, белите дробове работят с пълна пара, ускорява се кръвообращението, подобрява се храненето на кожата и мозъка, скулите порозовяват, настроението се приповдига. Придобиваш свеж и младежки вид. Освен това смехът изгаря излишното количество калории.
Смехът е полезен за мозъка. У смеещия се човек се синхронизира работата на лявото и дясното полукалбо - интелектуалните задачи в този момент може бързо да се решат. Дори мисълта за предстоящо веселие подобрява състоянието на организма. Смехът е здраве, а също и обезболяващо. Една минута смях е равносилно на 40 мин. бягане. Много хора гледат на смеха като на нещо несериозно, а не осъзнават, че ако се смеем повече света около нас няма да е толкова сложен и сериозен.
По време на смеха работят много повече мускули, отколкото можем да си представим. Не само лицевите мсукули, но и диафрагмата на стомаха. Когато се смеем, дишаме особено дълбоко, което подновява запса на кислород в клетките, помага да се разтворят бронхите и белите дробове и да се освободят дихателните пътища. Смехът е прекрасна гимнастика за стимулиране на храносмилането и на за всички органи, разположени в коремната кухина. Смехът има също обезболяващо и противовъзпалително въздействие, а мозъкът по време на смях произвежда "хормона на щаститето".
Разбира се от смях до смях има разлика. Няма нищо хубаво в смеха на превъзходство или злорадство. Най-прекрасният смях е смехът на детето, защото това е смехът на самия живот, той е безпричинен, необоснован, искрен. Има една чудесна пословица: "Когато се смее дете, усмихва се небето." Не по-малко благотворно влияе на човешкия организъм и усмивката. Широко усмихвайки се, ние усещаме прилив на добро настроение и включваме в работен режим центровете на удоволствието в мозъка. За да заработят нервните окончания на мозъка, както в моменти на истинско щастие, трябва да започнат работа мускулите, идващи от скулите към устните, и мускулите около очите. Вежливата усмивка или подхилкването не променят настроението.
И още един факт. Изследванията сочат, че хубавото настроение предпазва от простуда. Когато се веселите с приятели или се занимавате с нещо любимо, вие си гарантирате несъкрошимост на имунната система за два дни. лошото настроение намалява имунитета за 1 ден. Изследванията показват, че абсолютно здрави хора могат да настинат просто като излязат навън в мрачно настроение.
Затова усмихвайте се по-често и при всяка хубава ситуация се смейте. СМЕХЪТ Е ЗДРАВЕ!

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails