Friday, March 19, 2010

Топлинен и слънчев удар

Топлинният и слънчевият удар са най-тежка форма на прегряване на тялото. Разликата между двата, е че топлинният удар не се получава само на слънце. При него може да спре отделянето на пот поради обезводняване.
При слънчевият удар отделянето на пот е запазено. Топлинните лъчи увреждат мозъка непосредствено. Получават се оток, кръвоизливи и потъмняване на санглиевите клетник.
Общите признаци за двата типа при началните им фази са отпадналост, главоболие, гадене и повръщане. 
При слънчев удар може да има разстройство в зрението и/или световъртеж, а при топлинен - неволно треперене на отделни мускулни групи.
В следващата фаза се наблюдават: нарушение на тонуса и съзнанието (нетипично поведение, халюцинации, състояние на тревожност, превъзбуда, липса на ориентация, унесеност) до степен на топлинен припадък и кома; рязко повишаване на телесната температура до стойности над физиологичните; общо зачервяване на кожата (без изпотяване при топлинен удар).
Какво трябва да се направи, след дълъг престой на слънце и поява на симптомите?
Признаците на топлинният удар се развиват във времето, докато слънчевият удар може да започне с припадък. Пострадалият трябва да се пренесе на хладно, сенчесто и проветриво място и да бъде поставен в полуседнало положение, а ако е в безсъзнание - легнал върху равна и твърда подложка. Дрехите му да се разхлабят, да се напръска с вода, да се постави студен компрес на главата. Мокри кърпи да се слагат и на гърдите, корема и гърба и ако състоянието му позволява (не е в безсъзнание и може д апреглъща) - да му се даде да пие студена вода. Ако не настъпи бързо подобрение, ако телесната температура остане трайно повишена или ако е в безсъзнание - да се извика бърза помощ. Ако пострадалият не може да диша сам и няма кръвообръщение, трябва да се окаже изкуствено дишане и непряк сърдечен масаж. Това се прави от човек, който знае как да го направи. На плажа това са спасителите. 
Какво се случва в човешкото тяло под влияние на слънчевите лъчи?
В нормално състояние тялото образува топлина, която е резултат от обмяната на веществата. Организмът е способен да се освобождава от излишното количество топлина през кожата и чрез процеса изпотяване. Слънчев удар не се получава светлинните вълни на Слънцето (Светлината), а от топлинните лъчи, които дразнят мозъчната обвивка. При задушно време, когато въздухът е наситен с водни пари и е нагрят от силното слънце, се получава топлинен удар. Телесната топлина се натрупва и се повишава до такова положение, че потенето не успява да се отдели. Друга причина за топлинния/слънчевия удар може да бъде обезводняването.То води до неспособност на тялото да изпотява с нужната скорост, което повишава неговата температура.
Последствията от двата типа удари е намалена работоспособност, сънливост, чуство за разбитост, главоболие, жажда, болки в мускулите.
За да избегнете топлинен или слънчев удар е необходимо да не се стои дълго на слънце. Да се носи леко облекло и шапка в светли цветове. Да не се преяжда. Да не се консумира алкохол и кофеинови напитки.
Влиянието на слънцето върху кръвното налягане
При хора с нормално кръвно налягане. горещината може да доведе до обилно изпотяване, като при загуба на течноати кръвното може рязко да падне. Затова трябва да се пият повече течности - най-добре хладка вода.
Хората с високо кръвно налягане трябва да избягват прякото слънце. Хипертониците не бива да влизат рязко в студена вода, защото тя свива периферните кръвоносни съдове, което засилва притока на кръв към сърцето и главата. По този начин се получава инсулт или инфаркт.
Кой е най-застрашен от слънчев и топлинен удар?
Застрашени са децата до 4 години, възрастните хора и страдащите от хронични сърдечносъдови заболявания, белодробни и бъбречни заболявания. При тях слънцеизлагането става постепенно и с необходимите предпазни мерки. Наблюдават се и при малък дискомфорт се поставят на сянка.

1 comment:

vladec said...

Много хубава статия! До днес не съм имал топлинен удар...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails