Tuesday, November 23, 2010

Фузидова киселина in vitro активност

Фузидова киселина е тесен спектърен агент, който действа за инхибиране на синтезата на белтъци чрез инхибиране на удължаване фактора G на нивото на рибозомата.   Чувствителността ин витро се влияе от наличието на кръв или серум. Има умерен  инокулумен ефект ин витро. Точката на прекъсване от 1 или 2 мг / л е най-широко използвана за определяне устойчивостта при системно лечение с фузидова киселина. Дейността на Фузидовата киселина  е основно насочена към стафилококи, както стафилококус ауреус (Staphylococcus aureus) и коагулира-отрицателни видове, които са силно чувствителни. Също така е активна срещу Грам-положителни анаеробно действащи микроорганизми и показва ин витро активност срещу Neisseria spp., Bordetella коклюш (pertussis) и Moraxella catarrhalis. Тя няма действие срещу други аеробни грам-отрицателни видове. Ниска активност (MICs  стойности точно над точката на прекъсване ) се наблюдава при Streptococcus и Enterococcus spp., както и при грам-отрицателни анаеробни бактерии. Фузидова киселина се определя като бактериостатична (bacteriostatic). За стафилококи стойности на MBC обикновено са 8-32 пъти от тази на MIC. Проучвания за взаимодействие с други антибиотици дават различни резултати в зависимост от методиката. Въпреки това, при взаимодействие с бета-лактами обикновено е неутрална, като рифампицин, докато аминогликозиди и макролиди изглежда са синергични и антагонистични флуорохинолони. Фузидова киселина изглежда инхибира функцията на неутрофилите и Т-лимфоцитите при клинично постигнати концентрации.[1]

Фузидовата киселина се прилага при очни инфекции причинени от чувствителни микроорганизми при конюктивит (възпаление на конюктивита).
Продуктът е с удължено освобождаване. Лекарството осигурява продължителен контакт с конюктивата на окото. Преминава добре във вътреочната течност.

Лекарство на българския пазар съдържащо Фузидова киселина:
Fucithalmic® (Fusidic acid)
Viscous eye drops
Фуситалмик
Fucithalmic е стерилна 1% водна суспенсия с удължено освобождаване на фусидова киселина, стабилизирана с бензалкониев хлорид.
Fucithalmic се отнася към група лекарства наречени антибиотици.
Действа като унищожава бактериите, причиняващи очни инфекции. Продуктът с удължено освобождаване, Fucithalmic, осигурява продължителен контакт с конюнктивата на окото. Приложението 2 пъти дневно осигурява достатъчни концентрации във всички тъкани на окото. Fucithalmic преминава добре във вътреочната течност.
Показания
Бактериални инфекции на очите причинени от чувствителни микроорганизми при конюнктивит (възпаление на конюнктивата).
Дозировка
Една капка се поставя в окото 2 пъти дневно.
Лечението трябва да продължи поне два дни след възстановяване нормалното състояние на окото.
Противопоказания
Свръхчувствителност към някоя от съставките на продукта.
Предпазни мерки
Не трябва да се носят контактни лещи, когато се използва Fucithalmic, тъй като суспензията съдържа микрокристали.
Бременност и кърмене
Продуктът може да се използва по време на бременност и кърмене. Нежелани лекарствени реакцииНай-често наблюдаваните нежелани реакции са свързани с мястото на прилагане напр. чувство за парене или смъдене на окото, обрив, уртикария или сърбеж по клепачите.Много рядко са наблюдавани други алергични реакции, периорбитален едем или влошаване на конюнктивита.
Срок на годност
Да не се употребява след изтичане срока на годност обозначен на опаковката. След отваряне на опаковката годността на продукта е 30 дни.
Съхранение
Да се съхранява при температура под 25°С.
Опаковка
Туби по 5 g.
ВНИМАНИЕ - ТОВА Е ЛЕКАРСТВО - ОТПУСКА СЕ ПО ЛЕКАРСКО ПРЕДПИСАНИЕ!
- Лекарството е продукт различен от другите продукти.
- Лекарството е продукт, който влияе на Вашето здраве и употребата му несъобразена с указанията за това е опасна за Вас.
- Следвайте стриктно лекарското предписание, начина на употреба и указанията на фармацевта, който Ви е отпуснал лекарството. Лекарят и фармацевтът са експерти по лекарствата, техните ползи и рискове.
- Не прекъсвайте сами указания Ви курс на лечение.
- Не повтаряйте лечението със същия продукт и не увеличавайте дозите без да се посъветвате с Вашия лекар.
Пазете лекарството на места, недостъпни за деца!

Притежател на разрешението за употреба
LEO Pharmaceutical Products Ballerup - Denmark

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails