Friday, September 28, 2012

Типове глаукома

Източник: 4
Има два вида глаукома: откритоъгълна и закритоъгълна, но и двата са свързани с вътреочното налягане. Изследването е лесно и безпболезнено, но ако имате глаукома, последиците може да са фатални, до пълна загуба на зрението. Симптомите са главоболие, свързано с преминаване на остри болки през окото/очите... ; притъмняване, намаление на зрението, цветни кръгове. Почти винаги глаукома се развива и в двете очи при пациентите. Вселдствие на глаукома, може да се увреди очния нерв, загуба и ослепяване.
Лечение е трудно да се каже, че има. По скоро има лекарства и методи (операционни), които да поддържат нормално налягането в очите. Капки има много: едно от най-разпространените е Дуотрав, следват Азопт и Луксфена. Последният е почти безвреден и се прилага, за да успокоява действието на другите два. Стигнете ли до този етап, че да капете три вида капки и то два пъти на ден, се препоръчва хирургичн намеса.

Нека поговорим за видовете глаукома:
Снимка: (3)
Откритоъгълната глаукома - "Откритоъгълната глаукома е най-честата форма на първична глаукома. Повишеното вътреочно налягане при нея се дължи на затруднения отток на вътреочната течност през дренажната система на окото. Обикновено се засягат и двете очи, но най-често несиметрично и последователно.
При този вид глаукома вътреочното налягане нараства бавно и постепенно, без резки колебания, което и обуславя липсата на каквито и да е значими субективни оплаквания. Това обяснява и късното поставяне на диагнозата. Обикновено чак когато налягането стане 40-50 mmHg може да се наблюдава тъпо, неопределено главоболие в слепоочната област. Постепенно с течение на месеци и години простата глаукома протича без алармиращи симптоми, като коварно и незабелязано уврежда зрителния нерв и то най-вече неговата папила (мястото на излизане на зрителния нерв от очната ябълка).
Късни симптоми на заболяването са наличието на скотоми – петна в зрителното поле. В началото тези петна обхващат назалната част от зрителното поле. Безсимптомното протичане, засягането първо на едното око с постепенно ограничаване от назалната половина на зрителното поле, което при гледане едновременно с двете очи остава незабелязано, са причина за така често наблюдаваното късно откриване на откритоъгълната глаукома. Едва след засягането и на темпоралната част от зрителното поле диагнозата може да се постави лесно. В тези случаи пациентите се оплакват, че виждат като през тунел. Обикновено обаче това е доста късен симптом. Освен това съществува правилото, че това, което глаукомата вземе, назад не се връща, т.е. обратното развитие на атрофията и възстановяване на отпадните функции са невъзможни. Всичко това показва, че най-добрият метод за борба с този вид глаукома е активното търсене на заболяването най-вече сред рисковия контингент и при най-малкото съмнение за глаукома да се прилагат адекватни методи на лечение." (1)

Закритоъгълна глаукома. "Този тип глаукома е познат още като остра глаукома или тясноъгълна глаукома. Тя е доста по-рядко срещана и се различава от откритоъгълната глаукома по това, че вътреочното налягане (ВОН) нараства много бързо. Това се получава, когато дренажните канали се запушат или се блокират, така, както се запушва мивка, когато нещо запуши канала. При закритоъгълната глаукома ирисът и корнеата не са широки и отворени, колкото би трябвало да бъдат. Външният ръб на ириса закрива дренажните канали, когато зеницата се разшири много или прекалено бързо. Това може да се случи, например, при влизане от светло в тъмно помещение."
 Глаукомата е заболяване, което без лечение води до слепота, следствие от клетъчната смърт на нервни клетки и увреждане на оптичния нерв. Слепотата е необратима, защото умира зрителният нерв, който не може да бъде възстановен. (2)



Изследванията за откриване на глаукома са следните: оглеждане на предния очен сегмент, измерване на вътреочното налягане, оглед на зрителния нерв чрез офталмоскопия, изследвания на неврофибрилерен слой (HRT и OCT), изследване на зрителното поле (периметрия), и на камерния ъгъл (гониоскопия).

Подкрепете ни в свежо.нет

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails