Friday, September 28, 2012

Операция при глаукома - имплантиране на дренажна тръбичка

Когато сте преминали през различни методи на лечение и поддържане на нормални нива на вътреочно налягане и няма резултат се прибягва до имплантирането на дренажна тръбичка вътре в окото, за да отвежда очната течност извън окото. (Виж: Видове глаукома).
Ето какво представлява това имплантиране...
"Имплантите" още се наричат  "водни шънтове" или "глаукомо-дренажни устройства". Идеята на импланта е да подобри отделянето на излишна авътреочна течност и да отдели успешно навън от окото.
Снимка на един от многото видове дренажни тръбички:

Глаукома имплантите са с много форми и размери. Явно тънка тръбичка се поставя в предната част на окото и е свързана с резервоара, който е извън окото.

Снимка след имплантация на глаукомна дренажна тръбичка :
Тръбичката е  едва видима през роговицата на пациента, който е имал корнеална трансплантация. Резервоарът не може да се види, защото е покрит от клепачите и външната част на окото.


Глаукомо-дренажни устройства, като например Baerveldt и Ahmed импланти, са полезни при пациенти, на които не е останал друг вариант за поддържане на нормано вътреочно налягане. Прибягва се до тази операция, когато при пациентите не е помогнала друг тип интевенция, например лазерно пробиване в окото за намаление на налягането...
Глаукомо-отводнителни импланти се предлагат в различни форми и размери. При всеки от тях, пластмасовата тръба е поставена в предната част на окото между роговицата и ириса. Тръбата отвежда течността от вътрешността на окото и позволява на течността да се събира  в резервоар в орбита/отстрани, от мястото където тя се отстранява от организма. Глауком-отводнителни(дренажни) импланти не се използват за подобряване на зрението, а за намаляване на вътреочното налягане. В това отношение, те са напълно различни от вида на имплантантите, които се използва по време на операция на катаракта.
Глаукомо-дренажните импланти не са нови. В действителност, идеята за контролиране на вътреочното налягане с външна тръба е в продължение на почти 100 години. С подобрените хирургични техники и материали за импланти, глаукомо-отводнителни(дренажни) импланти са станали безопасен и ефективен инструмент в борбата срещу глаукома.
 
Пациентите, за които са глаукомо-дренажните устройства:
■ при които по-стандартна операция на глаукома, като trabeculectomy, не се очаква да бъде успешна;
■ които преди това са преминали през операция на очите повече от веднъж и налягането все още е високо. 

  Понякога дренажо-глаукомния имплант се препоръчва като начална хирургична процедура, особено в очите, които са изложени на висок риск от отхвърляне. В сравнение с канала с trabeculectomy, тръбата на импланта за глаукома е малко вероятно да бъде блокирани от съединителна тъкан.  


Какво да очакваме в деня на операцията? Ще пристигнете в Хирургичен център няколко часа преди  процедурата. След като сте регистриран, ще бъдете подготвени за операция. Районът около очите ви ще бъде почистен и ще ви поставят стерилна покривка. Може да се даде успокоително, за да ви помогне да се отпуснете. Окото ви  ще се успокои с местна упойка.
 Глаукома импланти обикновено се поставят в района под горния клепач. Използват се усъвършенствани техники за микрохирургични операции. Вашият лекар  зашива импланта и поставя тръбата в предната камера на окото, само в предната част на ириса. Нито вие, нито семейството ви ще забележите импланта. С горния клепач прибран, може да забележите бяло петно ​. Това е кръпка, която обхваща тръбата и предпазва от дразнене.
Налице е лек дискомфорт след операцията, с изключение на леко раздразнение. Пациентите обикновено се прибират вкъщи в рамките на няколко минути след края на операцията и са инструктирани да се отпуснат за останалата част от деня. Повечето пациенти възобновяват нормалната си дейности в рамките на няколко дни. Ще се предписва капки за очи, за да се гарантира лечение без инфекция или възпаление. Следващи посещения са необходими, за да се следи вътреочното налягане. Това може да отнеме няколко седмици, за да видите пълния  ефект на тази процедура, и може да се наложи да бъдат направени корекции за подобряване на изтичане на течности от окото.
  


източник: paloaltoeye.com (1), обработка: healthbg
Подкрепете ни в свежо.
ЗАБЕЛЕЖКА: Винаги се консултирайте с повече от един лекар и никога нещата не са на 100% сигурни.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails