Thursday, January 1, 2009

Да влезем във форма със здравословно хранене

Начина на хранене е изключително важен за здравето ни. За съжаление дълги години вредни хранителни навици са ни превърнали в една от най-боледуващите нации.

Какво можем да променим?

Яжте предимно натурална храна, нищо готвено или обработено. Яжте много сурова храна и салати. Яжте истинка храна, не заместители или изкуствена такава. Хранете се разнообразно, с добре балансирана диета и спортувайте умерено. Не яжте твърде много еднообразна храна, дори и най-полезната такава не може да осигури всичко необходимо за вашят организъм. Предпочитайте разнообразието.

Един вариант за здравословно хранене е да избягвате тестяната храна. Ролята на тестянките е да запълнят стомаха, но те не могат да осигурят нищо полезно.
Всички ние сме свикнали да се храним с така наречената junk food – полуфабрикати, храни обработени с много химикали, с ниско качество, но обогатени с овкусители като натриев глауминат и т.н. Хранителните ни навици са обособени от детска възраст. За това и спазването на здравословна, нискокалорична диета никак не е лесно.
Също така, храната е начин да се почувстваме по добре, когато имаме проблеми. Тя е естесвен защитен механизъм на мозъка, който ни препазва от стрес.
Заради всички тези причини, промяната на хранителните ни навици е изключително трудна. Много хора не успяват от първия път. Когато започнем, може да се почувстваме зле, неприятно или болни за кратък период от време. И все пак, много хора се подлагат на това.

Junk food

Смятам всяка пакетирана храна за „junk food”. Има много малко изключения и трябва да четете етикетите внимателно. Много малко производители или ресторанти приготвят храната с мисъл за вашето здраве. Разбира се, те искат доволни клиенти, но това не значи, че ще изберът най-доброто за вас.
Повечето хора ядът предимно “junk food” с малко допълнение от здравословна храна, а трябва да е точно обратното. Също така голяма част от етикетите с надпис здравословна храна са подвеждащи. Примерно съществуват марки замразени зеленчуци със оцветители – грахът изглежда много полезен когато е наситено зелен, но този цвят в повечето случаи е постигнат изкуствено.

Прясната, природна храна е най-доброто решение за здравето.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails