Friday, October 16, 2009

Повече за ядките


Ядките са сред петте най-добри и здравословни храни. Те са богати на растителни протеини и съдържат ценни съставки и витамини като витамин А, Е, фолиева киселина и минерали като магнезий, селен, мед, цинк, фосфор. Ядките съдържат също и фибри, ценни мазнини и антиоксиданти.

Ядките наистина са калорични и това може да създаде погрешното впечатление, че хората на диета трябва да ги избягват. Но те са прекалено ценна храна с високо съдържание на витамини и минерали, и ще бъде глупаво да не ги включите в своя план. Всъщност, ако се консумират в ограничени количества, това че са богати на мазнини може да се окаже само плюс към вашата диета, защото те могат да ви заситят дори и в малки количества.

Много изследвания са доказали, че консумацията на ядки в малки количества 3-4 пъти на седмица намалява риска от сърдечни проблеми и инфаркт наполовина. Консумацията на ядки намалява холестерола – добрите мазнини и фибрите помагат да се почисти лошия холестерол от кръвния поток. Ядките също така намаляват кръвното налягане и риска от диабет.

Повечето ядки са богати на антиоксиданти като витамин Е и селен и така помагат за изхвърлянето на свободните радикали и намаляват риска от рак и действат подмладяващо на клетките.
Кои видове ядки са най-полезни? Спорен въпрос, повечето от тях се считат за изключително здравословни. Все пак за най-полезни са смятани орехите, бадемите, кестените, фъстъците, кашуто, шамфъстъкът и лешниците.

Всички видове ядки са най-полези сурови. При топлинна обработка като печене, пържене и т.н. те губят голяма част от своите качества.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails