Wednesday, April 27, 2016

Салати с рукола. Защо да ядем рукола?

Рукола (Eruca sativa) е многогодишно тревисто растение, което расте по поляните на Европа, Мала Азия и Северна Африка. Въпреки че често е представяна като култивирано глухарче, всъщност руколата е съвсем различно растение и дори не са от едно семейство.

Диворастящата рукола е известна още от древността, а култивираната се отглежда едва от 20 години. Наричат я още „ерука“, „арагула“ и „рокет“. На българския пазар руколата се внася от Германия или Холандия, но и ние имаме идеални климатични условия за отглеждането й. 

Руколата е зеленчук с чудесни хранителни, здравословни и диетични качества. Има свеж, аромат и леко горчив вкус. От древността е известна като силен афродизиак. (1)
Салата с рукола и краставици


Лечебните свойства на зеленчука са свързани с подпомагане работата на сърцето, бъбреците, черния дроб и обменните процеси. Това е единственият природен източник, снабдяващ тялото едновременно с йод и витамин С. Фолиева и пантотенова киселина са други две съставки в крехките листа с леко пикантен вкус, които си струва да се коментират.
С консумацията на листата се засилва прилива на енергия, концентрацията, нормализира се електролитния баланс в организма. Използваните в средиземноморската кухня като подправка уханни листа са мощно средство за борба с онкологични заболявания. Това свойство на полезната рукола е обусловено от антиоксидантните й свойства. (2)

Бета-каротинът в руколата се преработва от тялото и се превръща в антиканцерогенниявитамин А. С антиканцерогенни качества е и сулфорафанът в зеленчука. Това я прави храна номер едно в борбата с всички заболявания. Освен това, солидната доза витамин А защитава от горещите лъчи на слънцето.
В руколата се откриват още витамините В2, В5, В6, както и много фибри. Недостигът навитамин В води до необяснима умора и ленивост. Редовният прием на руколата регулира метаболизма и помага на тялото да се справя с умората.
Салатата от рукола се препоръчва на предразположени или вече страдащи от анемия. Тя носи на тялото ценна доза желязо. (3)
Съдържанието на незаменимите омега 3 киселини в този листен зеленчук определя противовъзпалителните му свойства. Именно недостигът на тези киселини води до редица усложнения, предизвикани от протичащите в тялото възпалителни процеси.(2)

 Здравословни качества на руколата
  • Още от древността руколата се използва при бронхит и скорбут.
  • Тонизира организма и се бори успешно с умората.
  • Руколата намалява нивото на кръвната захар, помага при анемия, кожни и възпалителни заболявания.
  • Подобрява обмяната на веществата и помага при отслабване.

Представям ви два варианта за салата с рукола. Всичко е въпрос на вашето предпочитание за комбинация.

1 салата: рукола, краставица, пресен лук, зехтин (или олио, шафран), сол, магданоз
2 салата: рукола, къдрава салата, пресен лук, магданоз, мазнина, сол
3 салата: рукола, домати, лук, подправки, зехтин, 
4 салата: рукола и див чесън
5 салата: рукола, елда, маслини, лук

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails