Friday, November 6, 2009

Хранителна НЕсъвместимост - харесва ли организмът ни храната, която редовно му предлагаме

Науката все още разгадава сложните взаимодействия между хранителните фактори и индивидуалния метаболизъм. Днес със сигурност се знае, че наследствената информация играе важна роля. Това е предметът на изследване за едно ново направление в науката за храненето - нутригеномика. До голяма степен развититето на различни хранителни нарушения и болести на храненето се определят от индивидуалното генетично заложено възприемане на храните. От друга страна, различните заболявания се повлияват от индивидуални диетични режими в зависимост от генотипа на организма.

Хранителната несъвместимост - възможна причина за много болестни нарушения.


  • често главоболие без установена причина




  • лесна умора




  • периодични ставни болки




  • дискомфорт




  • стомашно-чревни нарушения




  • метеоризъм




  • кожни промени




  • възникване на наднормено тегло




  • липса на успех от прилаганите диети


Несъвместимите храни могат да нарушат храносмилането.
КОгато храносмилането се наруши, хранителните частици могат да преминат в кръвта. Тогава те се разпознават като "чужди" от имунната система и тя реагира със създаване на специфичен вид антитела - имуноглобулини. След това се предизвиква имунна възпалителна реакция, която уврежда метаболизма. Процесът води до серия от здравни проблеми, без това да се усеща директно.
Най-честите причини за нарушения в храносмилането са токсините от околната среда, небалансираното хранене, употребата на алкохол, антибиотиците, стресът. Оказва се, че хранителните несъвместимости са доста по-чести, отколкото можем да си представим. В някои от случаите могат да се предадат дори и чрез майчиното мляко. И най-интересното е, че много от тях са съпроводени от предпочитане именно на несъвместими храни - те се превръщат в един наркотик за тялото. Към тези продукти се развива зависимост, а заедно с нея вървят и неприятните последици - невродермити, мигрена, ставни болки, наднормено или поднормено тегло, стомашно-чревен дискомфорт, главоболие, депресия и много други здравни проблеми.
От полезни продукти също се напълнява.
Полезни храни като зърнените, яйцата или маята често се оказват несъвместими за много хора. Мастната обмяна се влияе негативно поради защитните реакции на имунната система. Те предизвикват хронично възпаление, потискане на правилната енергообмяна и забавяне изгарянето на мазнините. Необходимата енергия не достига на организма, което от своя страна води до повишен апетит и глад, прием на храна, и така порочният кръг се затваря. Ето защо хранителната несъвместимост води до напълняване.
Да предприемем мерки.
Поради забавената реакция на организма за повечето хора е почти невъзможно сами да определят кои са несъвместимите за тях храни. Но с помощта на различни тестове вече с точност може да се установи и измери хранителната непоносимост. Към момента единственият директен и най-точен метод е имунологичният, с който се тества серум за определяне на съществуващи антитела към храните.
В практиката се предлагат и други видове тестове, но те са косвени методи, които не могат да бъдат точни, влияят се от външни фактори като прием на лекарства, атмосферни влияния и др. и откриват само най-тежките форми. Най-правилното е оценката на хранителния и метаболитния статус да бъде направена от лекар специалист и той да назначи необходимите тестове, включително и този за хранителна несъвместимост. След като тестът е направен, следва да се изготви индивидуален диетичен режим, който да включва съвместимите храни. Ефектът се вижда само след 1-2 седмици и дискомфорта изчезва.
ДВА факта за хранителната несъвместимост.
1. Ежедневното приемане на едни и същи продукти трябва да се избагва. Повтарянето на едни и същи храни трябва да се прави през 2 или 3 дни. Колкото по-често се приемат еднакви храни, токова по-голяма е вероятността да се развие хранителна несъвместимост.
2. Хранителната несъвместимост не е задължително постоянна. След време тя може напълно да изчезне. След период на избягване на несъвместимите храни някои от тях могат да се върнат обратно в обичайното меню.
Типове хранителни нарушения - те трябва да бъдат добре и правилно разграничавани.
1. Хранителна алергия
Това е сравнително рядко срещана свръхчуствителност към някои хранителни компоненти. Проявява се за часове и дори секунди след консумация на храната алерген. Дължи се на наличие на специфични антитела на незабавна бърза реакция , причиняващи уртикарии, задух и оток. Може да се открие с кожен тест или по-точно чрез имунолочни методи.
2. Хранителна непоносимост
Дължи се на недостатъчност или пълна липса на храносмилателни ензими. Най-разпространена е тази към млечната захар - тъй наречената лактозна непоносимост, изразяваща се в подуване на корема, газове и чревно разстройство при консумация на прясно мляко.
3. Хранителна несъвместимост
Проявява се с реакции от забавен тип. Дължи се на специфични антитела на забавен отговор, който настъпва след 8 до 72 часа. Симптомите са стомашно-чревен дискомфорт, главоболие, кожно възпаление, отоци, промени в теглото и започват да стават видими едва след няколко дни.

1 comment:

Petya said...

Чудесен блог!Надявам се повече хора да го посещават и да започнат да уважават здравето си.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails