Saturday, March 12, 2016

Торта със сушени плодове и рожков

Здравейте! Търсейки варианти за торти се спрях на идея от фитнес инструктoр с торта Сахер, която е без захар и без брашно. Искам да споделя своя опит с тази торта, която смятам да нарека "Торта със сушени плодове и рожков".
Беглутенова торта със сушени плодове без захар



Продукти:
За блата:
6 яйца
200 гр. фурми без костилки (престояли във вода поне 3 часа, ако са по-меки може и по-малко)
20-30 стафиди ( престояли във вода около 20-30 минути)
3-4 лъжици брашно от рожков
За крема:
300 грама сушени кайсии (престояли във вода повече от 12 часа)
5-6 фурми
10-15 стафиди
2 лъжици рожков

Приготовление:
Блата: Разделям жълтъци от белтъци. Към жълтъците прибавям фурмите и стафидите и с пасатор смилам всичко. След това добавям брашно от рожков. Отделно разбивам с миксер белтъците до бяла и пухкава консистенция - на сняг. Към сместа с жълтъците, бавно добавям разбитите белтъци, при непрекъснато разбъркване. В моя случай тестото се получи не много гъсто - като за кекс. Излях във форма за торти и пекох в предварително загрята фурна на 3-та степен за около час. Бях прочела, че се пече този блат за 15 минути на 160 градуса, но при мен това се проточи...повече. В крайна сметка следях блата и се изпече перфектно. Оставих да изстине добре, преди да го вадя. По време на печенето се наду много, но след изстиването спадна... Не зная дали трябва така да става...
Крема: Продуктите ги смилам с пасатора  с малко вода от тази, в която са престояли кайсиите. Добавям рожковия.... По желание, може да не добавяте рожков, но ние харесваме вкуса му.
Извадих блата в сервизната чиния. Покрих го с крема и накрая украсих с още стафиди.

Тортата се оказа много лека за хапване, няма никаква тежест. Все пак няма една лъжица захар. Трудно беше да се овладееем да не хапваме по повече от едно парче на ядене... :)
Да ви е сладко! Да ви е торта! :)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails