Thursday, April 9, 2009

Причини за оплешивяване

Съществуват изследвания, че някаква форма на плешивост се среща при около 80 процента от мъжете и около 40 процента от жените.

Някои от основните причини за косопада и оплешивяването са стрес, неправилни диети, хормонален дисбаланс, наследственост и не на последно място лоша грижа за косата. Стреса, диетите и болестите не са постоянни състояния, и когато изчезнат, косата обикновено се възстановява.

Хормоните въздействат на организма по много начини и не е лесно да се правят обопщения. Дихидротестостерона (DHT) е метаболит на хормона тестостерон. DHT е основният действащ фактор за плешивостта при мъжете. DHT се разнася с кръвта и предизвиква свиване на фоликула на косъма. Това свиване пречи на разстежа на косата, и когато косъма падне, на негово място не израства нов. По този начин се получава временна или постоянна плешивост.

Съществуват множество природни и хормонални начини за лечение на плешивостта. Първи тук се нареждат витамините, разбира се. Храната, с която се храните, играе важна роля за състоянието на косата ви. Погрижете се да взимате достатъчно витамини – най-важните за косата са A, B6, B12 и C. Включете в менюто си и фолиева киселина, и биотин. Смята се, че тези витамини и минерали увеличават растежа и здравината на косата, и намаляват косопада. Ако не можете да ги получавате от естествени източници, можете да се снабдите с тях в аптеките, но внимавайте да не надвишите препоръчаната дневна доза.

Текущите медицински изследвания се фокусират над възстановяване и стимулиране на фоликулите на косата, които са спряли да се развиват. Има хиляди разработени продукти срещу косопад, дори хомеопатични лекарства.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails