Sunday, April 12, 2009

Кофеинова зависимост – можем ли да я победим?

Кофеина е съставка в много от рефдовно приеманите храни и напитки като чай, кола, кафе, шоколад и някои лекарства. Познавате ли вредното му влияние приемайки тези продукти? До скоро хората не можеха да си представят, че обичайната сутрешна напитка може да е опасна за здравето. Човек лесно привиква към чашата кафе сутрин в къщи или в офиса.
Кофеина увеличава енергията ни в моменти на умора, при напрегната физическа или умствена дейност. Ободряващият ефект е толкова приятен, че човек спира да следи количествата, които приема и става жертва на пристрастяването. Също така кафето е напитка, която сервираме на клиенти в работата или на случайно отбили се роднини и познати в къщи. И така, без да имаме намерение, ние консумираме повече от необходимото.

Кофеина действа, като стимулира жлезите секретиращи адреналин. Така приема му има ободряващ ефект и намалява главоболието, умората и лошото настроение. Постепенно обаче, когато консумацията се увеличава, кофеина претоварва жлезите. Това води до хронична умора и подтиснато настроение.

Склонни ли сте да се освободите от кофеиновата зависимост?
Кофеина има много странични ефекти, но преодоляването на зависимостта е по-лесно да се обещае отколкото да се изпълни. За разлика от другите пристрастявания, кофеиновата зависимост е сравнително лесна за прекъсване – без тежки здравословни или ментални проблеми. Но хората имат тенденция да се връщат към зависимостта, защото смятат, че малка доза няма да им навреди.

Симптоми по време на отказ от кафе
Симптомите по време на спиране на редовния прием на кофеин са много различни от човек до човек. Ако пиете по 3-4 чаши кафе на ден ще изпитате известни проблеми при спирането им. Може да се получат симптоми като леко главоболие, умора, силно желание за чаша кафе, запек, изпотяване, безпокойство, сънливост и др.
Неприятните усещания могат да траят от 2-3 дни до цяла седмица.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails