Friday, April 17, 2009

Как да бъдем оптимисти

Хората могат да бъдат категоризирани в две основни групи – оптимисти и песимисти.
От ранното ни детство хората около нас определят как ще се развием. Нашите родители и близки може упорито да повтарят: "животът е труден, ще видиш" или "този свят не е лесно място за живеене". Любимата фраза на майка ми е "животът ни прави еднакво кръгли" – в смисъл еднакво намачкани. Тези реплики ни се повтарят толкова често, че в крайна сметка и ние постепенно се превръщаме в песимисти. Въпреки това, човек може да се научи да бъде оптимист по същия начин по който е станал песимист, но трябва да вложи малко усилие. Промяната при възрастните е по-трудна отколкото тази при децата.

Ето няколко лесни съвета, които могат да ви помогнат в тази насока:

  • Не влагайте повече време и нерви в неща, които не си струват. Преценете, дали неприятните неща, които са ви се случвали напоследък заслужават емоциите, вложени в тях. Не впрягайте ума и душата си в неща, които не са важни. Преценете, колко емоционалност да отделите за определени хора, конфликти или събития.

  • Щастливите хора са по-оптимистично настроени. За да бъдете щастливи трябва да можете да отделите ежедневно време за себе си.След работа или по време на обедната почивка – направете нещо, което наистина искате да правите този ден – разходете се в парка, купете си подарък, гледайте комедия или излезте на кафе с приятели.

  • Приемете неприятните си спомени и ги преодолейте. Хората, които могат да приемат грешките ,направени в миналото, мислят по-позитивно за настоящето и бъдещето. Не бъдете обсебени от грешките в миналото. Оставете настрана лошите мисли, защото не можете да промените вече станалото. Мислете позитивно за бъдещето и ще видите как живота ви ще се подобри.

  • Поставяйте си малки, изпълними цели Понякога хората си правят план, какво искат да постигнат през новата година. Това е добър начин да се почувствате доволни от това което сте свършили. Можете да си поставяте цели за следващата седмица, така ще можете да осъзнате какво сте постигнали и да сте доволни от себе си.


Не се задоволявайте само да гледате как другите хора са щастливи и целеустремени. Учете се от тях и ще видите, че животът е страхотен и си заслужава особенно ако сте оптимистична личност.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails