Wednesday, February 10, 2016

Безглутенова и безмлечна торта с мандарини

Здравейте!
Вчера племеникът ми имаше рожден ден. Сметнах за най-добре, че мога да го зарадвам с торта, която е подходяща за неговия хранителен режим - без глутен и без мляко.
След дълго обмисляне, какво може да яде и какво не, измислих една семпла торта за празника му. 
Безглутенова и безмлечна торта с мандарини
Продукти
Блатове
1 яйце, 3 супени лъжици захар (кафява по-добре), чаша вода, ситно нарязани резени мандарини (3-4 броя), безглутенов микс от брашна (ориз, картофи, тапиока) и набухвател за безглутенови брашна, мазнина - олио и 2 пакетчета ванилия, брашно от рожков.
Украса - орехи, мандарини
Крем - безглутенов пудинг на фирма, която гарантира глутен фрее и 500 милилитра вода.

Приготовление:
Смесвам продуктите последователно, както съм ги посочила в раздел блатове, до получаване на малко по-гъста смес от тази за обикновен кекс. Разбивам яйцето със захарта. Добавям чаша вода. Брашното смесвам с бакпулвера. Добавям до необходимата консистенция, лъжица по лъжица. Добавям олиото и ванилията и накрая малките парченца мандарини.
Изливам във формата за печене  от сместа и разтилам, така че да покрие хубаво и да се образува слой с дебелина 3 см. Пека на фурна от 180-200 градуса, всеки блат по отделно, за около 20 мин.

След като извадих първия блат от фурната, още горещ, наредих смес от нарязани мандарини със повече сок по възможност и нарязани на по-едро орехи, . Докато се печеше вторият блат, към който добавих и 2 супени лъжици брашно рожков, направих крема, който беше от вида за пудинг. Следвах рецептата описана на гърба на опаковката. Завря водата. Съдържанието на безглутеново нишесте, размих с малко вода и добавих 3 супени лъжици захар. Добавих към горещата вода с постоянно бъркане. Сместа кипя около 5 минути. Дръпнах я от котлона. Готов втория блат чакаше да го поставя.   В последния момент, след като започнах да заливам първия вече изстинал блат, реших да добавя към крема и 2 лъжици рожков. Така крема доби вкус на шоколад... Поставих горещия втори блат, който беше по-тъмен заради рожковия и го залях със сок от три мандарини. След като попи кората, сложих крема, който обля от всички страни тортата. Оформих го и още, докато заглаждах, той застина. Прибрах в хладилника за около час. 
След това спокойно украсих с парчета мандарини и покрих с орехи.
В последния момент реших, че мога да добавя още мандарини и ето със свещичка торта.
Броя на парчетата, които излязоха от моята торта е 10. 
Парчето за рожденика - двоен размер. Хаха! Празник!
Да ви е сладко!

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails