Безглутенова и безмлечна торта със стафиди и сладко от боровинки |
Здравейте!
Ето я безглутеновата торта, която направих за своя рожден ден.
Блатовете: Смесих яйце, банан и 3 супени лъжици мед. Пасирах ги. След това добавих 2/3 чаена чаша вода, брашно до консистенция за кекс, 1/3 ч.чаша олио, ванилия и стафиди (едро нарязани, но не цели, откиснали предварително във вода няколко часа).
Веднага, като извадих горещите блатове ги полях с безглутенова бадемово-оризово напитка, имитираща мляко. Блатовете покрих със сладко от боровинки (лично производство), поръсих със сурови слънчогледови семки.
Крем за тортата: Реших да изпробвам да направя сама крема. Малко се получи по-редък. След като застина успях добре да го нанеса върху блатовете. Разтворих две супени лъжици ябълков пектин с две лъжици мед. Добавих вода. В половин литър вряща вода с 3 супени лъжици захар, добавих смесени в малко вода 3 супени лъжици оризово брашно и една - рожков. Оставих да ври около 5-7 минути и като свалих от котолона добавих и пектина.
След като нанесох крема и оформих двата блата един над друг, полуготовата торта сложих в хладилник за час, за да стегне добре крема.
Най-накрая покрих тортата със стафиди и семки и моята торта беше готова за празника.
Блатовете бяха леко сухи, но завсиси как ги харесвате. Ако искате да са по-влажни смятам, че трябва да се оставят блатовете да изстинат, а течността, с която ще ги заливаме - да е гореща.
Успех!
No comments:
Post a Comment